Stedelijk Museum Breda

Laatste week

Marenne Welten - House of Men

Tentoonstelling t/m 03-07-2022 > Breda
Stedelijk Museum Breda Marenne Welten - House of Men
Generaties lang woonde de familie van beeldend kunstenaar Marenne Welten aan de Pasbaan in Breda. Haar tante -inmiddels in de negentig- herinnert zich de mannen die daar voor het voormalig Oudemannenhuis zaten nog goed. Welten neemt een duik in de geschiedenis van dit pand en zijn bewoners, dat tegenwoordig deelt uitmaakt van ons museumgebouw. Ze laat zich erdoor inspireren voor nieuwe schilderijen, tekeningen en collages.

In combinatie met archiefstukken uit het Stadsarchief Breda en religieuze objecten uit de museumcollectie ontstaat een tentoonstelling die het Oudemannenhuis opnieuw tot leven brengt.

Marenne Welten (1959) is een vooraanstaande beeldend kunstenaar met wortels in de stad: ze groeit op in Ulvenhout, gaat in Breda naar de middelbare school en later naar de St. Joost School of Art & Design. Haar werk was eerder te zien in onder meer museum De Pont in Tilburg (It is not all right, 2014) en Kunstverein GFjK in Duitsland (No Man’s Land, 2013).

Beeldcredit: double take Marenne Welten, gouache collage op papier, 2021
Stedelijk Museum Breda Breda
Stedelijk Museum Breda Breda (2)
Stedelijk Museum Breda Breda (3)
Stedelijk Museum Breda Breda (4)

Over Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is een modern en uitnodigend stadsmuseum dat openstaat voor ideeën, dialoog en samenwerking. Het brengt de stadsgeschiedenis tot leven en maakt eigenzinnige tentoonstellingen over geschiedenis en actuele beeldcultuur. In het stadsmuseum staat de wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur centraal. Het museum komt voort uit Breda’s Museum en MOTI, Museum of The Image.

Wonderlijk weefsel
De openingstentoonstelling Wonderlijk weefsel verbindt achttiende-eeuwse religieuze kunst met hedendaagse digitale kunst. Het goddelijke van achttiende-eeuwse kazuifels en relieken wordt gespiegeld aan de invloed van big data en algoritmes. De Vlaamse fotograaf en kunstenaar Frederik Heyman realiseerde voor de tentoonstelling een zaalvullende hightech installatie met als titel Stratum.

Van kasteel tot station
In de vaste tentoonstelling Van kasteel tot station worden documenten, voorwerpen en kunstwerken uit de Collectie Breda getoond. Zoals het oudste stadsgezicht van Breda, het drieluik over ‘De Vlucht’ van 1940 van Dio Rovers en kostbare monstransen die een periode van vier eeuwen overbruggen. De topstukken vertellen het verhaal van Breda, vanaf de Middeleeuwen tot nu.

De Vrede van Breda
350 jaar geleden werd de Vrede van Breda ondertekend. De gelijknamige tentoonstelling belicht de vredesonderhandelingen en de beroemde tocht naar Chatham. Centraal staan de originele nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe (1645 – 1708). Vier kunstenaars en striptekenaars hebben de prenten ingekleurd. Ze blazen daarmee het oude ambacht van ‘afsetten’ nieuw leven in.

Openingstijden

Openingstijden Stedelijk Museum Breda vanaf januari 2020:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang tot het museum: Museumkaarthouders, Bankgiro Loterij VIP-kaarthouders,
BredaPas, Pas Vrienden Stedelijk Museum Breda, ICOM, Vereniging Rembrandt, begeleiders
van mensen met een handicap, docenten die een schoolgroep begeleiden.

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda