SEA Foundation

Expositie is afgelopen

Chantal van Rijt | The Threshold | WARP #11

Tentoonstelling 14-08-2023 t/m 09-09-2023 > SEA Foundation, Tivolistraat 22, 5017HP, Tilburg
SEA Foundation Chantal van Rijt | The Threshold | WARP #11
A Plea for the Unpleasant, Chantal van Rijt, 2022-2023, SB34 The Pool, Brussels
Chantal van Rijt werkt medium overstijgend en zoomt in en uit op de mogelijke werelden met een benadering van een hedendaagse alchemist. Voor de WARP-tentoonstelling in de vitrine van SEA Foundation gaat ze verder met haar materiaalonderzoek naarafscheiding die wordt geproduceerd door het insect Kerria lacca. Van Rijt gebruikt het materiaal om sculpturen te maken en vormt een wezen voor de vitrine van SEA Foundation.

Van Rijt's praktijk wordt gedreven door experiment, gedetailleerde studie van het onderwerp en door geduldige observatie van de omgeving. De kernmotivatie van haar artistiek onderzoek komt voort uit een nieuwsgierigheid naar wat vaak ongezien blijft voor het menselijke oog. Door de elementen en overblijfselen van insecten op te nemen, de schaal te verschuiven en de ruimte te creëren voor de insectenplaag, test de kunstenaar ons vermogen om ons te verhouden tot het niet-menselijke, aangenaam en lelijk, aanvaardbaar en verontrustend.

Bio Chantal van Rijt
Chantal van Rijt (°1984, NL) woont en werkt in Brussel. Ze behaalde een Master in Fine Arts aan het KASK in Gent en exposeerde eerder bij Bredaphoto, 019, International Film Festival Rotterdam, In de Ruimte, SB34 en Museum M. Van Rijt ontving de Mathilde Horlait-Dapsens Prijs in 2017 en het Mondriaan Fonds voor Jong Talent in 2019.

WARP #11
De tentoonstelling The Threshold is onderdeel van WARP, een reeks vitrine tentoonstellingen bij SEA Foundation die in 2020 werden geactiveerd. Deze reeks volgt nu ook de folds, als in hoofdstukken, van SEA Foundation’s vier jaar durend programma over kunst en duurzaamheid. Momenteel werken we in de fold Spirit. In deze fold laten we ons inspireren door de strijd van vrouwen, subversieve rituelen en collectieve praktijken, met het verlangen om het bestaan van vele werelden te onderzoeken en de noodzaak om de ruimte daartussen te bewonen.

Het doel van de WARP-tentoonstellingen reeks om regionale kunstenaars of kunstenaars met regionale connecties te presenteren en om artistiek onderzoek te stimuleren. De kunstenaar werd uitgenodigd om deel te nemen aan de WARP-serie door onze Leuvense partner, de kunstruimte Cas-co. Deze grensoverschrijdende samenwerking ondersteunt de intentie van het WARP programma om de regio Noord-Brabant te vergroten en artistieke relaties op te bouwen binnen een nauwe en niet omheinde straal van onze regio.

Tentoonstellingsdata: 14.08. - 09.09.2023
Closing: 09.09.2023, 17 - 19 u
Kunstenaar: Chantal van Rijt
Locatie: Stichting SEA, Tivolistraat 22, 5017HP Tilburg
Openingstijden: de vitrine is 24/7 open
Lees meer hier

SEA Foundation
Mettertijd is SEA Foundation synoniem geworden voor tentoonstellingen, leesgroepen, filmvertoningen en publicaties. In al onze activiteiten worden we gevoed door hedendaagse kunst. Sinds 2013 heeft SEA Foundation ook een internationaal Artist in Residence programma dat tijd en ruimte biedt aan kunstenaars, schrijvers en curatoren. Om onze missie te vervullen; het creëren van bewustzijn voor hedendaagse kunst en het bouwen aan culturele veerkracht, fungeren wij als katalysator in het werkende leven van kunstenaars. SEA Foundation maakt deel uit van internationale netwerken waarin we actief kennis uitwisselen over kunst en duurzaamheid.
SEA Foundation Tilburg

SEA Foundation is een kunstinitiatief. Om onze missie te vervullen; Het creëren van bewustzijn voor hedendaagse kunst en het opbouwen van culturele veerkracht, treden wij op als katalysator in het werkende leven van kunstenaars. In al onze activiteiten worden wij gevoed door beeldende kunst. Door uitwisselingen en het werken in verschillende culturele contexten maakt SEA Foundation deel uit van internationale netwerken, waar we discussies over eminente kwesties zoals duurzaamheid genereren en eraan deelnemen. In de loop der tijd is SEA Foundation synoniem geworden voor tentoonstellingen, ondersteuning van artistieke praktijken, uitwisselingen en publicaties.

Openingstijden

Donderdag t/m zaterdag: 13.00 - 17.00

Contact

SEA Foundation
Tivolistraat 22
5017HP Tilburg
Nederland
Tel: 013 544 44 95

www.seafoundation.eu

6 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar SEA Foundation