Rob Chevallier

Expositie is afgelopen

De stikstofboom

Tentoonstelling 02-03-2024 t/m 14-04-2024 >
Rob Chevallier De stikstofboom
De Stikstofboom op de Klimaatexpo 2022 in Zwolle
‘De stikstofboom’ gaat over natuurkracht in tijden van klimaatverandering. De installatie bestaat uit 8 uitlaatpijpen en 100 foto’s van eenzame bomen in het Nederlandse landschap. Die bomen weerstaan toenemende extreme weersinvloeden en de invloed van de mens. Ze zijn voor mij daarom een symbool van hoop. De foto’s hangen in bladvormen (gekocht in kringloopwinkels) en allemaal op z’n kop. Je kunt de kracht van de natuur pas zien als je jezelf een spiegel voorhoudt.
De stikstofboom was te zien op de IJsselbiënnale, de nationale klimaatexpo, in het CODA museum en het Zandvoorts museum. In 2024 onder andere te zien in Hoorn. Meer data volgen op www.robchevallier.com.
Rob Chevallier Steenderen
De stikstofboom is een installatie van uitlaatpijpen en 100 foto’s in bladvormen. Elk blad bevat een foto van een solitair staande boom in Nederland. De foto’s zijn gemaakt in elk seizoen en in alle provincies. De stikstofboom vormt dus een staalkaart van het Nederlandse landschap. Alle foto’s in de boom hangen op z’n kop. Dat is logisch want het Nederlandse landschap wordt bedreigd. Stijgende CO2 uitstoot veroorzaakt meer droogte, overstromingen, slagregens en stormen. Klimaatverandering is een proces dat we alleen zelf kunnen beïnvloeden. Daarom staan er spiegels rond de boom. In die spiegel kun je de natuur zien zoals het hoort. Je kunt de eenzame bomen dus zien als een standvastig symbool van hoop. Het kán nog goed komen…..

Kunst als nieuw leven voor kringloopspullen en afgedankt materiaal: dát is het doel van mijn foto-objecten. Unieke 3d voorwerpen; solitair of als onderdeel van een installatie. Elk foto-object herinnert aan een schijnbaar zorgeloos verleden, maar bevat ook een actuele boodschap. In de installaties 'De stikstofboom', 'Nederland (bedreigd), waterland en 'hitte-eilanden' zijn klimaatverandering en natuurbehoud de thema's.

Openingstijden

Kijk op https://www.robchevallier.com/ voor exposities en contact.

Contact

Rob Chevallier
J.F. Oltmansstraat 2a
7221NA Steenderen
Nederland
Tel: 06-22857859

www.robchevallier.com

154 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Rob Chevallier