Bastiaan Mol Curriculum Vitae
'Daydreamer '(2023) mixedmedia op dik katoenpapier
Bastiaan Mol Curriculum Vitae (2)
zilverreiger (2022) aquarel
Bastiaan Mol Curriculum Vitae (3)
'traintravelers' uit een serie van 6 portretten. (2023)
Bastiaan Mol Curriculum Vitae (4)
'Take a Bow ' (2020)
Bastiaan Mol Curriculum Vitae (5)
uit een serie van 4 verschillende werken met 'zebra`s 'als inspiratie (2023)
Bastiaan Mol (Rotterdam-1954) is een Rotterdamse kunstenaar/illustrator.
Al vanaf peuterleeftijd tekent en schildert hij vrijwel dagelijks. Toch startte hij pas op 29-jarige leeftijd zijn opleiding tot illustrator aan de kunstacademie,te Antwerpen -België (1986-1991). Zijn eerste solo expositie was in Antwerpen,1987 .
Materialen waarin hij meestal werkt zijn Aquarel - gouache - pen+inkt - softpastels - grafiet en acrylverf.
Dikwijls worden deze materialen naar inzicht en op gevoel ook binnen één werk toegepast.
Bastiaan Mol geeft de voorkeur aan organische werken , dus geen digitaal gemaakt werk. Ook worden er nooit prints van zijn werken verkocht . Elk gekocht werk is een origineel.

Terugkerende onderwerpen in zijn schilderijen zijn dieren ( vooral vogels) - door muziek geïnspireerde portretten - de oude Hollywoodsterren - de mannelijke figuur .
Maar vooral de mannelijke figuur neemt de laatste jaren de grootste plaats (70%) in in zijn oeuvre.
Veel van specifiek deze werken werden al aangekocht door privé verzamelaars over de hele wereld, van USA tot Bangkok.

Van 2013-2023 schilderde hij 60 portretten van Portugese fadistas ( dit zijn fadozangers m/v ).
De meeste van deze portretten bevinden zich reeds aan de muren in Portugal , maar drie ervan maken deel uit van een museum annex socio-culturele sociëteit, de : ' Associação Alfredo Marceneiro - O Patriarca do Fado ' in Lissabon.
Hier wordt de nalatenschap bewaard van de geliefde fadozanger/ componist Alfredo Marceneiro . Bastiaan Mol werd benoemd tot erelid van deze sociëteit en ontving in 2019 een oorkonde als dank voor zijn bijdrage aan de Portugese fadoscene in het algemeen en het museum in het bijzonder. Zie de link op Instagram voor de fadoportretten; https://www.instagram.com/bastiaanmol_fado/

De laatste jaren waren er verscheidene publicaties van de werken van Bastiaan Mol, in een aantal artmagazines, maar ook werkt hij al 5 jaar mee aan de internationale Your Daily Male kalender, uitgegeven door de Groningse Galerie Mooiman waar Bastiaan Mol ook regelmatig exposeert.Verder werden er interviews en schilderij afbeeldingen geplaatst in het Duitse HIM-magazine en in Boner-magazine, die speciaal gericht zijn op de gay society . De Nederlandse pop noir band The Bullfight vroeg hem voor twee achteréénvolgende albums een illustratie te creëren die samen met het album als artwork verscheen.
Voorjaar 2024 zal er ook een korte documentaire gemaakt worden over het werk van Bastiaan Mol. Gevolgd zal worden het proces vanaf het poserende model , via het schilderen van een portret tot aan het moment dat het schilderij op een expositie hangt.

Voor zijn werk met de mannelijke figuur als onderwerp werkt Bastiaan veel met poserende live modellen ,maar ook bestaande foto`s kunnen tot inspiratie dienen om tot iets heel nieuws te komen .Soms stuurt men een bestaande foto op om daar een schilderij van te maken . Dan wordt er niet zomaar een kopie nageschilderd, maar zo`n foto wordt gebruikt ,soms maar deels om er iets nieuws van te maken , met kleuren ,patronen ,geheel naar inzicht van Bastiaan Mol om zodoende zijn ding er mee te kunnen doen . De poserende modellen zijn meestal tussen 18 en 35 jaar. Zij kunnen kiezen uit twee soorten van betaling voor hun poseren. Ofwel een vast geldbedrag plus eventueel reisvergoeding als ze van heel ver komen . Òfwel een door Bastiaan geschilderd portret van henzelf ,naar aanleiding van hun eigen poseersessie. Dit kan dan meestal na 3-4 weken worden afgehaald. Zoiets is natuurlijk speciaal en niet zómaar ergens te koop.Vandaar ook dat vrijwel alle modellen voor zo`n geschilderd portret kiezen.

*Lees een interview met Bastiaan Mol over zijn kunst via deze link:
https://www.exto.nl/uitgelicht/bastiaan-mol.html

Exposities van werken van Bastiaan Mol zijn regelmatig te zien in en om Rotterdam. oa jaarlijks in artcafé `t Pakhuys te Delfshaven -Rotterdam. in 2024 zal dit van 5 mei- 6 juni zijn. Café `t Pakhuys , Voorhaven 46 te Historisch Delfshaven ,Rotterdam
De opening is om 16:00 uur , het openingswoord om half 5 , door kunstverzamelaar Jan van den Enk.
Deze expositie staat het mannelijke lichaam in de schilderijen van Bastiaan Mol vooral in de belangstelling, méér dan andere jaren.

Ook Galerie Mooiman in Groningen heeft meestal werken van hem ter beschikking en verzend deze ook naar het buitenland indien nodig. zie link: https://www.mooi-man.nl/Mol_Bastiaan_06.html
Andere websites :
www.bastiaanmol.com en www.bastiaanmol-art.com (best te bekijken via laptop of PC)
Instagram @ instagram.com/bastiaan_mol.art/

Geef hier een (openbare) reactie op het werk van Bastiaan Mol


Bastiaan Mol Curriculum Vitae
Johannes : portret van de Zweedse, wereldvermaarde klassieke gitaarspeler Johannes Möller , die live voor dit portret poseerde.
Bastiaan Mol Curriculum Vitae (2)
model Jeroen poseerde voor mij reeds voor diverse werken .
Bastiaan Mol Curriculum Vitae (3)
portret van Jeffrey, café eigenaar uit Antwerpen
Bastiaan Mol Curriculum Vitae (4)
Bastiaan voor enkele van zijn werken , tijdens de kunstroute Kralingen , te Rotterdam