Bastiaan Mol (Rotterdam-1954) is een Rotterdamse kunstenaar/illustrator. Het proces van het creëren is voor hem het belangrijkst. DAT is de passie , de weg naar het proberen te bereiken van een perfectie die zo dicht mogelijk ligt bij wat er in zijn hoofd te zien is. Door de jaren heen is echter gebleken dat perfectie nóóit haalbaar is, altijd moet het beter.Zijn opleiding tot illustrator kreeg hij aan de Academie voor Kunstambachten Roger Avermaete,in Antwerpen (1987-1991). Materialen waarin hij werkt zijn aquarel, gouache, pastels, pen+inkt,grafiet en acrylverf. Tot op heden werkt Bastiaan Mol niet digitaal maar prefereert de methodes die de illustratoren van rond 1900 gebruikten, met tastbare materialen .Dit analoge,meer organische wil hij ook in zijn werk weergeven.
Terugkerende onderwerpen zijn de laatste jaren vooral de mannelijke figuur in gevarieerde stijlen ,maar ook door muziek geïnspireerde portretten , dieren (vooral vogels), fan-art,etc. Regelmatig worden andere stijlen en thema`s uitgeprobeerd.
Een voorbeeld van de muziek inspiratie zijn de 52 portretten die hij tussen 2013-2019 schilderde van Portugese fadozangers.De helft hangt daarvan aan de muren in Lissabon , twee portretten maken deel uit van de vaste expositie in het museum ter nagedachtenis aan fadogrootmeester Alfredo Marceneiro. Bastiaan Mol werd tot erelid benoemd van deze Associação Alfredo Marceneiro in Lissabon en ontving tevens een oorkonde voor zijn contributie aan de fadowereld in het algemeen en aan het museum in het bijzonder. Door de jaren heen ontstonden vele grote vriendschappen met de fadozangers .

De mannen ,in de schilderijen van Bastiaan Mol zijn ,hoewel sensueel van uitstraling,nooit grof of pornografisch. Het liefst werkt hij met live-modellen,maar ook foto`s kunnen een inspiratie zijn om tot een bijzonder werk te komen waarbij het steeds belangrijk blijft om een passende achtergrond te creëren,als omgeving van het onderwerp .
Exposities zijn bijna steeds in en om zijn stad Rotterdam , solo of in groep. Regelmatig neemt hij deel aan de Kunstroute Kralingen-Crooswijk(de grootste terugkerende kunstroute van Rotterdam).

* Publicaties waren er voorjaar 2020 oa 7 werken in de Your Daily Male-scheurkalender,waaraan 52 internationale kunstenaars de man verbeeldden in schilderkunst,digitaal en door foto`s.Uitgegeven door Galerie Mooiman. Oók in de editie voor 2021 staan weer 7 van zijn werken .
* Het Duitse kunstblad JUTURNA-magazine ,gespecialiseerd in de mannelijke figuur in de kunst ,plaatste 8 pagina`s over Bastiaan Mol in het eerste nummer van 2020, editie nr.5.
* Het Duitse Boner-magazine plaatst in maart 2020 een interview over 4 pagina`s, in zowel de Duitse - als de internationale versie van het magazine en was tevens online te zien.De Duitse versie liet daarbij andere werken zien dan de internationale versie.
Lees een interview met Bastiaan Mol over zijn kunst via deze link:
https://www.exto.nl/uitgelicht/bastiaan-mol.html

Samenwerking met instanties ,kunstenaars of modellen die op dezelfde lijn zitten ,liefst binnen Rotterdam, worden tegemoet gezien . Bezoek ook de andere websites : Facebook https://www.facebook.com/basmolart/ , www.bastiaanmol-art.com en Instagram @ instagram.com/bastiaan_mol.art/

Geef hier een (openbare) reactie op het werk van Bastiaan Mol


Bastiaan Mol Curriculum Vitae
Titel: Blue Narcissus (2019) ,aquarel en goudverf op koudgeperst katoenpapier.
Bastiaan Mol Curriculum Vitae (2)
tijdens een expositie van mijn werken te Rotterdam , Kunstroute Kralingen