Portfolio rubrieken
4
Jacob Bos
Op 29 april werd de eerste expositie geopend van wat een reeks

De expositie staat in het teken van vrijheid, vrijheid zoals wij die beleven, wij die zeventig jaar in betrekkelijke rust geen oorlog meer van dichtbij hebben meegemaakt en zij die huis en haard hebben moeten achterlaten in vrees voor eigen leven. Dachten we in 1989 naar de val van de Berlijnse muur nog dat de wereld er een stuk vriendelijker uit zou komen zien. Worden nu rondom de buitengrenzen hekken van prikkeldraad opgetrokken.

Er speelt zich een ware exocus af. Op de vlucht voor oorlog en geweld zoekt een groot deel van het Syrische volk haar heil in Europa. In een wanhopige poging proberen ze Europa te bereiken met gammele bootjes vaak te voet met dat wat ze kunnen dragen.

De expositie Over de Muur wil de betekenis van vrijheid weergeven want soms zeggen beelden meer dan woorden. Woorden die het mededogen vaak overschreeuwen.

Het thema van de expositie is vrij vertaalt naar de songtekst van het lied van Het Klein Orkest ‘Over de Muur’ geschreven door Harrie Jekkers. Centraal in het nummer staan vogels. Deze vliegen over de muur van Oost- naar West-Berlijn als tekstuele brug tussen die twee delen van een stad. Ze kunnen naar beide stadsdelen zonder te worden neergeschoten. De parallellen zijn te trekken met het heden op een groter schaal. Alleen vogels vliegen nog vrij van het Oosten naar het Westen.

De eerste expositie vind plaats in de expositieruimte van theater De Tamboer in Hoogeveen en wordt geopend door Burgemeester Karel Loohuis van de gemeente Hoogeveen.

Aan de exposities werken zowel Syrische als Nederlandse kunstenaars mee.