Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad

Expositie is afgelopen

Hetty Mertz & Brenda McCann - Natuur

Tentoonstelling 05-09-2020 t/m 13-09-2020 > Zaandam
Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad Hetty Mertz & Brenda McCann - Natuur
Hetty Mertz
Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad Hetty Mertz & Brenda McCann - Natuur (2)
Brenda McCann
Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad Hetty Mertz & Brenda McCann - Natuur (3)
Brenda McCann
Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad Hetty Mertz & Brenda McCann - Natuur (4)
Hetty Mertz
Twee leden van kunstenaarsvereniging Tengel hebben de natuur als gemene deler. Tijdens deze expositie zijn schilderijen, etsen, tekeningen en keramische beelden te zien.
 
Hetty Mertz tekent en schildert figuratief. De compositie ontstaat geleidelijk door de getekende onderwerpen te gebruiken voor de eerste opzet op doek of papier. Tekenen doet ze met pen, potlood en krijt, schilderen met acryl en aquarel. “Deze werkwijze geeft mij genoeg aanleiding om te schilderen en geeft vrijheid tot verandering tijdens het proces. Zo ontstaat de uiteindelijke compositie: een ‘werkelijkheid’ waarbij de stemming, de atmosfeer kenmerkend is.”
 
"Zowel muziek als beeldende kunst bleken al vroeg mijn belangstelling te hebben. Hoewel ik een Conservatoriumopleiding dwarsfluit heb afgerond en ik erg houd van fluit spelen, fluitles te geven en met anderen samen te spelen heeft het tekenen en schilderen altijd een rol gespeeld."
 
Hetty houd ervan om buiten te zijn in de natuur. Inspiratie haalt ze uit sfeervolle plekken in binnen- en buitenland, maar ook uit haar directe omgeving zoals in en om haar huis en achtertuin. Onderwerpen bestudeert ze al tekenend waarbij ze soms foto’s maakt. Op die manier heeft Hetty genoeg aanleiding voor uitwerking op papier of doek en kan er een totaalbeeld ontstaan; een interpretatie van de waargenomen werkelijkheid. De uiteindelijke compositie is dus een ‘werkelijkheid’ waarbij de stemming, de atmosfeer de herinnering weergeeft van het onderwerp.
 
Brenda McCann (1958 Blackrock Ierland) woont en werkt als kunstenaar in de Zaanstreek vanaf 1979. Brenda studeerde aan de ‘Dun Laoghaire College of Art and Design’ waar zij zich specialiseerde in sculptuur en grafiek. In Nederland heeft zij aan de ‘Academie voor Beeldende Vorming’ in Amsterdam gestudeerd. Hier ontving zij een eerstegraads lerarendiploma in Kunst en Cultuurgeschiedenis.
 
"De werkelijke manier van schilderen kan verschillen, afhankelijk tot de deuren die ik open wil maken. Als ik schilder wordt verf gevormd in een context, dat maakt het een ‘objet trouvé’. Ik probeer dat vast te houden en uit te vergroten. Als dat succesvol is ontstaat er onbewust een compleet nieuw beeld. Ongeziene werelden en dimensies krijgen beeld.” Wanneer het mogelijk is probeert Brenda de ochtenden vrij te houden om te schilderen. Vooral tijdens het heilzaam licht van de winter."
 
Het Ierse landschap, gegrift op het netvlies van Brenda, komt – zoals zij zelf zegt – soms ook onverwacht in beeld. De Vaderlandse Meesters zoals Le Brocquy en J.B. Yeats hebben door hun vrije geest, manier van schilderen, gebruik van kleurstellingen en vrije creatieve expressie nog immer invloed op haar.
 
Openingstijden: Hetty & Brenda tonen hun werk op zaterdag 5, zondag 6, zaterdag 12 en zondag 13 september 2020 van 13.00 tot 17.00 uur – vrij entree
Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad Zaandam
Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad Zaandam (2)
Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad Zaandam (3)
Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad Zaandam (4)

Een voormalige timmerwerkplaats in het centrum van Zaandam is de perfecte locatie voor exposities. De fraaie expositieruimte met ruim 17 meter aan uitgelichte presentatiemogelijkheden is rondom voorzien van ophangrail en duurzaam uitgelicht via ledspots. Wilt u komen exposeren in het centrum van Zaandam? Neem dan contact op via de contactpagina op de website.

Openingstijden

Zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur

  • Schilderkunst
  • Fotografie
  • Tekeningen
  • Diversen

Stuur een bericht naar "Galerie Zaansgroen - expositieruimte Zaandam / Zaanstad"