Framer Framed

Expositie is afgelopen

KAZAL – Narrating Haitian Memories

Tentoonstelling 27-05-2022 t/m 01-07-2022 > Amsterdam
Framer Framed KAZAL – Narrating Haitian Memories
Jean Marc Abelard - 'KAZAL' / Framer Framed
KAZAL is een fotoproject dat de herinneringen aan de dictatuur van François Duvalier in Haïti traceert door te kijken naar de geschiedenis van Kazal. Dit dorp ten noorden van Port-au-Prince is in 1969 de locatie van een belangrijke gebeurtenis in de hedendaagse geschiedenis van het land dat uit de officiële geschiedenis is gewist: het bloedbad van Kazal.

-------------------------------------------------- -------------------------------------------

Kunstenaars:
Kolektif 2 Dimansyon: Edine Célestin, Fabienne Douce, Reginald Louissaint Jr, Mackenson Saint Felix, Moïse Pierre, Georges H. Rouzier
& Tessa Mars
Audio-opname: Dumas Maçon
Curator: Nicola Lo Calzo

Opening: 25 mei 2022, 17:00-19:00
Laat svp weten als je wil komen

-------------------------------------------------- -------------------------------------------

Drie jaar lang gingen zes fotografen van het Haïtiaanse collectief Kolektif 2 Dimansyon (K2D) in gesprek met de inwoners van Kazal over hun herinneringen aan plekken en gebeurtenissen. Ze troffen een bewogen geschiedenis aan die tot op de dag van vandaag nog niet is erkend.

Binnen het project is fotografie de belangrijkste vorm in het vertellen van de herinnering. Tegelijkertijd kan fotografie, als getuigenis van het verleden, zowel inhoud als bron van historische kennis zijn; het activeert de herinnering aan een historisch feit en nodigt uit tot reflectie. Dit project onderzoekt echter ook hoe fotografie een fragmentarische, gedeeltelijke, subjectieve, en meerduidige getuigenis vormt.

De werken tonen een interpretatie van de werkelijkheid en het trauma die nooit helemaal te vatten zijn in de context van Haïti en een generatie na Duvalier. Deze presentatie van K2D’s KAZAL-project biedt tevens een extra perspectief op de vertelling van de herinnering door werk van de Haïtiaanse kunstenaar Tessa Mars. Mars onderzoekt de transformatieve strategieën voor overleving, verzet, empowerment en heling die het maken van afbeeldingen en het vertellen van verhalen ons kunnen bieden.

-------------------------------------------------- -------------------------------------------

Locatie
Framer Framed
Oranje-Vrijstaatkade 71
1093 KS, Amsterdam

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 12:00 t/m 18:00u
Gratis entree

Framer Framed is een platform voor kunst en cultuur. De tentoonstellingen bevinden zich op het snijvlak van hedendaagse kunst, visuele cultuur en politiek. Framer Framed toont werk van bekende en onbekende kunstenaars die wereldwijd actief zijn en zich verhouden tot maatschappelijke vraagstukken. Naast elke tentoonstelling vindt een verdiepend interdisciplinair publieksprogramma plaats, bestaande uit artist talks, lezingen, filmvertoningen en performances.

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 12:00 t/m 18:00u

Contact

Framer Framed
Oranje-Vrijstaatkade 71
1093 KS Amsterdam
Nederland
Tel: 020 763 0973

framerframed.nl

98 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Framer Framed