Industrieel en cultureel erfgoed belicht

Hoofdthema van het werk van Bert Hermans is industrieel en cultureel erfgoed.
Inspiratiebron voor zijn schilderijen zijn verlaten en vaak vervallen gebouwen, die hij net voor de sloop of de verbouwing vastlegt door schetsen en foto’s. Die werkt hij uit in zijn atelier aan de Vest in het historisch centrum van Gouda. Voorbeelden daarvan zijn ‘Poortwachters’ en ‘Kokerei Zollverein’ na een bezoek aan de voormalige kolenmijn bij Essen in het Ruhrgebied in Duitsland.
Kleurgebruik en lichtinval maken zijn schilderijen tot een bijzondere belevenis. Donkere troosteloosheid maakt plaats voor licht en warmte. Regelmatig voegt hij aan het erfgoed personages toe die het beeld een andere of extra betekenis geven. De spanning in hun onderlinge relatie is bijna tastbaar. In sommige schilderijen is soms een ‘verborgen boodschap’ te vinden (zoals in ‘Serendipiteit’ en ‘Verzoening’) of een knipoog naar de politiek (zoals in ‘Droomvlucht’ en ‘Wir schaffen das’).
Behalve olieverf voor de toplagen, gebruikt hij vaak acrylverf als grondlaag. In verschillende schilderijen is ook goudfolie, acryl modelling pasta en glaceergel verwerkt.

Spoorzone Tilburg

In het hart van Tilburg ligt de Spoorzone, tot voor kort een besloten stuk stad van tientallen hectares groot. Tussen dit industrieel erfgoed en nieuwe architectuur krijgen evenementen, ondernemerschap en vernieuwing de ruimte.

De locomotiefhal (de LocHal) van de voormalige NS-Werkplaats dateert van 1932 en bestaat uit drie delen. Gebouw 60A: het rolwagenspoor. Gebouw 60 B: de stelplaats. Gebouw 60C: de ketelreparatiewerkplaats.

De verbouwde locomotiefhal, met wanden van glas in stalen kozijnen en een dak van betonnen platen, bestaat nu nog. In de dakconstructie zijn nog resten te zien van Duits afweergeschut tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2015 werd het pand aangewezen als gemeentelijk monument.

De locomotiefhal was een transversale loods. Locomotieven werden met de rolwagen overdwars binnengereden in oostzijde van de hal, tegenwoordig bekend als Gebouw 60A. De rolwagen maakte het mogelijk de locomotieven zijdelings te rangeren.

Pal naast de Koepelhal ligt de wagenmakerij, een gebouw van ongeveer 80 meter lang en 50 meter breed. Direct na de Tweede Wereldoorlog is de eerste wagenmakerij uit 1868 grotendeels gesloopt. De uitbreiding aan de oostzijde uit 1891 bestaat nu nog als Gebouw 92. Het gebouw is opgetrokken uit baksteen en heeft een zadeldak dat bedekt is met kruispannen.

Bij oud-medewerkers van de NS-werkplaats staat de wagenmakerij vooral bekend als een bankwerkerij waarbinnen onderdelen werden hersteld, in plaats van complete wagens en rijtuigen.

Na een bezoek aan de beide hallen van de Spoorzone op 11 juli 2015 heeft Bert voor de expositie 'Little Treasures' die van 28 november tot 11 december in de Galleria de Marchi in Bologna (Italië) werd gehouden, acht schilderijen gemaakt. Vier hiervan zijn in Bologna geëxposeerd.

De andere vier zijn geëxposeerd in de Marziart Internationale Galerie in Hamburg, Duitsland. Die expositie vond plaats van 22 april tot 18 mei 2016.Koninklijke Lederwarenfabriek Oisterwijk

Het fabriekscomplex van de Koninklijke Verenigde Leder (KVL) in Oisterwijk dateert uit 1915. KVL werd in de jaren dertig de grootste lederfabrikant van Europa. Tot ver in de jaren tachtig nam de fabriek een kwart van de totale Nederlandse lederproductie voor haar rekening. In die tijd behoorde KVL nog steeds tot één van de tien grootste lederfabrieken van Europa. De fabriek was belangrijk voor Oisterwijk, omdat veel de inwoners van de gemeente hier in de fabriek werkten. Tegelijkertijd was de fabriek van economisch belang voor heel Brabant vanwege haar positie in Europa. Sinds 2000 is de fabriek gesloten en is het gebouw steeds verder in verval geraakt.
Een bezoek aan dit industrieel erfgoed op 11 februari 2015 en de daar zelf gemaakte foto's en schetsen vormde de belangrijke inspiratiebron voor enkele schilderijen van Bert. Zie: portfoliorubriek 'Industrieel erfgoed'.
Deze video van de Ghostriders - Urban Exploring, die Bert op YouTube heeft gevonden, geeft een overzicht van het hele complex.Maassilo Rotterdam

De Rotterdamse Graansilo bestaat uit een complex van totaal drie silo’s die in een tijdsbestek van vijftig jaar aan de Maashaven Zuidzijde zijn gebouwd.

In 1906 wordt aan de Rotterdamse Graansilo Maatschappij de bouwvergunning verleend tot het bouwen van de Graansilo. Architecht J.P. Stok Wzn. tekent voor het ontwerp en met zijn twintig meter hoge onderkelderde silo en een capaciteit van 20.000 ton behoort deze Graansilo tot de grootste van Europa. De Graansilo blijft nog tot juli 2003 in gebruik als opslag. Na bijna 90 jaar als graanpakhuis te hebben gefunctioneerd wordt de Maashavensilo aangekocht door het OBR vanwege de strategische ligging van het complex als as tussen de Kop van Zuid en Zuidplein. Slopen is geen optie en de Graansilo krijgt een nieuwe bestemming.

De Graansilo vormt een van de inspiratiebronnen voor de schilderijen van het industriële erfgoed van Bert Hermans.Originele Fayum portretten en bijpassende Egyptische muziek

Op YouTube heeft Bert een filmpje kunnen vinden, dat een aantal Fayumportretten de revue laat passeren. De bijpassende achtergrondmuziek is een reconstructie van de muziek, zoals die volgens een Spaanse musicoloog (Rafael Pérez Arroyo) moet hebben geklonken in de Egyptische Oudheid.
Zie ook de Portfoliorubriek 'Fayum portretten' voor de naar Bert's eigen inzicht aangepaste reconstructies van sommige van die portretten.LightSpaceTime online "Open" 2018 Art Exhibition

Bert heeft een zesde prijs gewonnen bij LightSpaceTime "Open" 2018 Art Exhibition voor het schilderij 'Kokerei Zollverein 2' en daarnaast ook een Special Recognition Award voor het schilderij 'Illusion 1'. De jury schreef nog het volgende: 'Your artwork is outstanding and you should be very proud that your work was chosen from 702 entries which were submitted from around the world'.Ruhrgebied

Gerecyclede industrie in het Ruhrgebied
Op nog geen anderhalf rijden van Nederland ligt het Ruhrgebied, ooit de motor van de Duitse economie. De regio van kolen en staal heeft een transformatie doorgemaakt. Zo was Essen vorig jaar de groene hoofdstad van Europa.
De afgelopen decennia moest de ene na de andere fabriek in het Ruhrgebied sluiten. Talloze kolenmijnen gingen dicht, net als het hoogovencomplex in Duisburg. De Duitsers besloten de voormalige industriecomplexen niet af te breken, maar ze te bewaren als cultureel erfgoed.
Voor de oude fabrieken zijn veel nieuwe trekpleisters verzonnen. Zo is vind je in de Zollverein koolmijn - lange tijd een van de grootste in Duitsland en Europa - nu het Ruhr Museum, met een trappenhuis ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Voor de oude steenovens ligt een uitgestrekte gladde vloer, waar je nu elke winter op kan schaatsen. In een oude gascillinder vind je nu de grootste indoor duikhal van Europa.
Toen de voormalige 'Zeche Zollverein' in Essen nog in bedrijf was, werd ze ‘mooiste mijn ter wereld‘ genoemd. Tegenwoordig is het industriële erfgoed Zollverein de eerste en tot nu toe enige UNESCO-werelderfgoedlocatie in het Ruhrgebied. Jaarlijks trekt het 1,5 miljoen bezoekers. De mijn en de cokesfabriek zijn iconen van moderne industriearchitectuur.

Bert heeft eind 2017 de 'Zeche Zollverein' bezocht en op basis van dat bezoek een aantal schilderijen gemaakt, waaronder een drieluik van 80 x 80; 80 x 140 en 80 x 80 cm van de kokerei.