Industrieel en cultureel erfgoed belicht

Hoofdthema van het werk van Bert Hermans is industrieel en cultureel erfgoed.
Inspiratiebron voor zijn schilderijen zijn verlaten en vaak vervallen gebouwen, die hij net voor de sloop of de verbouwing vastlegt door schetsen en foto’s. Die werkt hij uit in zijn atelier aan de Vest in het historisch centrum van Gouda. Voorbeelden daarvan zijn 'Het ketelhuis’, 'Broken Window Theory' en 'The Window of you Mind', gemaakt na een bezoek aan de voormalige lederfabriek in het Brabantse Oisterwijk. Kleurgebruik en lichtinval maken zijn schilderijen tot een bijzondere belevenis. Donkere troosteloosheid maakt plaats voor licht en warmte. Regelmatig voegt hij aan het erfgoed personages toe die het beeld een andere of extra betekenis geven, zoals bruiden, monniken en toeschouwers. De spanning in hun onderlinge relatie is soms bijna tastbaar, zoals in ‘Aan de verkeerde kant’ en ‘Reina Sofia’.

Behalve olieverf voor de toplagen, gebruikt hij meestal acrylverf als grondlaag. In verschillende schilderijen is ook goudfolie, acryl modelling pasta en glaceergel verwerkt.

TIA Madrid 2016

Opening expositie TIA MadridOpening expositie 'Ritme' in Kunstencentrum K38 te Roden (zie onder Tentoonstellingen)

Kunstenares Loes Wouda en slagwerker Edwin van der Wolf openden vrijdag 3 februari 2017 expositie RITME in K 38.
Bert exposeert daar vijf schilderijen samen met vier vaste exposanten, te weten Rianne Kooijman uit Peize, Jolande van Luyk uit Peize, Thea Hoek uit Kollum en Loes Wouda uit Roden, en vijf andere gastkunstenaars. Zij hebben zich laten inspireren door het thema RITME. Want ritme is een belangrijk aspect in het dagelijkse leven: hartritme, levensritme, groeiritme, dag-/nachtritme, wedstrijdritme etc.

Direct nadat Loes Wouda de overige deelnemers had voorgesteld, luisterde slagwerker Edwin van der Wolf de opening op met zijn kijk op ritme. Edwin haalde zijn bachelor cum laude en zijn Master of Music aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Op de achtergrond van dit optreden zijn Bert's schilderijen te zien.

De expositie vindt plaats in Kunstencentrum K38 aan de Kanaalstraat 38 in Roden en duurt van 4 februari tot en met 26 februari 2017. Openingstijden zijn: woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree 2 euro (tot 16 jaar gratis).CHV Veghel Noordkade

Centraal gelegen in Noord-Brabant vindt u deze industriële evenementen­locatie, gelegen aan de CHV Noordkade in Veghel. Er zijn diverse ruimtes die het perfecte decor vormden voor de schilderijen van het industriele erfgoed door Bert Hermans. Zo is een van zijn werken, 'Celebration' geinspireerd op een bezoek aan de 'Koekbouw'-hal op 9 juli 2016, een van de voormalige hallen van de CHV. De hallen hebben een robuuste uitstraling. De originele elementen zoals de ongepolijste muren en dakconstructies zijn in tact gebleven tijdens de renovatie.Little Treasures Bologna

Little Treasures Bologna
Exposities ‘Little Treasures' 2015 en 2016 in Bologna, Italië

Op uitnodiging van Paola Trevisan heeft Bert in 2015 én in 2016 deelgenomen aan de door haar georganiseerde exposities ‘Little Treasures' in Bologna, Italië. Net als alle andere inzendingen omvatte zijn werk in 2015 de schilderijen van de ‘Spoorzone Tilburg’ en in 2016 de 'Wachtkamer station Groningen' en bij beide exposities met vier schilderdoeken van 20 x 20 centimeter.

Aan deze exposities deden kunstenaars mee uit alle delen van de wereld; schilders, maar bijvoorbeeld ook fotografen, beeldhouwers en keramisten. De exposities vonden plaats in de gerenommeerde galerie ‘Galleria De Marchi’ in Bologna en er is ook een catalogus samengesteld waarin alle deelnemers vermeld staan. Er is ook aandacht van de kunstbladen met als voorbeeld het artikel in ‘Art Journal’. Bij de Engelse tekst vindt u de Engelse vertaling van dit artikel: