Solo expositie op youtube als prijswinnaar bij Light Space & Time Online Gallery

Op deze youtube zijn een aantal van Bert's werken te zien. Op de website van Light Space & Time Online Gallery was de volgende tekst geplaatst:
'Light Space & Time Online Art Gallery is very pleased to announce that Herbert Hermans has been selected as one of the four winning artists of the gallery’s recent 14th “Solo Art Series” Art Competition. Herbert will have a month-long solo art exhibition and he will be featured on the gallery’s front page, in the Gallery’s YouTube Channel, as well as in the “Solo Art Series” archive.
Herbert is an award-winning artist based in the Netherlands. Herbert will now be promoted by the gallery with an extensive public relations campaign.
For this solo exhibition, the Gallery will distribute, promote and circulate press releases to over 550+ major News Outlets, including Premium FOX, CBS, and NBC Affiliated Sites, with guaranteed inclusion on Google News & Bing News. The Gallery will also provide social media distribution through LST gallery’s broad social media network.
In addition, as part of his award package, Herbert will now be featured as a Light Space & Time – Artwork Archive promoted artist.
Herbert’s art will also be featured on the gallery’s YouTube Channel and with an event postcard.
The “Solo Art Series” is a series of monthly solo art exhibitions for established artists who have a body of work to present to the public. Artist participants were asked to submit the following 3 components for the “Solo Art Series” competition: 1. Their art. 2. Their artist biography. 3. Their artist statement. These elements were evaluated and judged, which resulted in the selection of the artists who will be featured in individual month-long solo art exhibitions. This was the 14th “Solo Art Series” Art Competition that the gallery has conducted.'


Maakproces 'Labyrint' en uitleg 'Voorbijgaan'.

Op deze video zie je Bert aan het werk aan het schilderij 'Labyrint' en geeft hij in het tweede deel een uitleg van de betekenis van het schilderij 'Voorbijgaan'. Deze opname is afkomstig van het ruwe materiaal voor het TV-programma 'Met Plezier & Passie'. Die verkorte versie is met meer schilderijen elders op deze site te zien.


Uitzending Met Plezier & Passie 23 april 2022Fajoem portretten

Fayoemportretten zijn portretten die tussen 100 n.C. en 300 n.C. van de Egyptische oudheid in de Romeins-Egyptische stad Fajoem werden gemaakt. De portretten werden na de dood van de afgebeelde persoon met de mummie in de graftombe geplaatst. De meeste van de ruim 1000 mummieportretten werden gevonden bij Fayoem, maar een aantal is op andere plekken gevonden, zoals bij Antinoöpolis. De meeste mensen die op de kunstwerken zijn afgebeeld, zijn vrij onbelangrijk geweest. Daar de heersers in Egypte in de meeste gevallen Romeins waren, werden zij volgens de Romeinse tradities begraven, in een sarcofaag zonder portret.

De mensen die wel zijn geportretteerd, waren over het algemeen vrij jong en hadden veel kinderen. Hun leven werd echter dikwijls bedreigd door diverse ziekten. De levensverwachting was in deze periode in Egypte erg laag. CAT-scans hebben in 2000 overeenkomsten aangetoond tussen leeftijd en sekse van de mummies met die van de afgebeelde personen, wat bewijst dat de portretten op het moment van overlijden recent waren geschilderd.

Het is de vraag of Fajoemportretten de personen wel weergaven zoals ze werkelijk waren. Onderzoeken van kunsthistorici hebben aangetoond dat er in de portretten meestal werd gekozen voor een soort standaard, academisch hoofd, met daarop een combinatie van standaard kapsels, standaard ogen en een standaard neus. Bovendien kan het worden betwist of doodzieke mensen er in bepaalde gevallen nog wel zo vitaal uit hebben gezien. In enkele gevallen denkt men echter dat de schilder geprobeerd heeft de echte persoon weer te geven, vaak met sierraden.
Fajoemportretten zijn vervaardigd met encaustiek, wat inhoudt dat ze zijn gemaakt van hele hete, gepigmenteerde bijenwas op een houten paneel. Door de droge hitte in de woestijnstad Fajoem zijn de portretten tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

De Fajoemportretten vertonen kenmerken van de Romeinse, Byzantijnse en Koptische kunst. Ook lijkt er in de schilderijen een soort naturalisme naar voren te komen. Samen met de fresco's uit Macedonië, Pompeï en Herculaneum behoren de portretten tot de best bewaarde schilderingen uit de Oudheid.


Forge Lunaire

In deze voormalige staalfabriek 'Forge Lunaire' in Noord-Frankrijk werd schroot weer omgesmolten tot staal, totdat de concurrentie te groot werd en ze haar deuren noodgedwongen moest sluiten.
In Forge Lunaire, ook wel bekend als de "Kathedraal van Staal", werd tot 2009 dagelijks tot 3000 ton staal geproduceerd. Er zijn in totaal drie hallen die voor de verschillende productieonderdelen van het staal dienden. Er zijn nog veel van de originele productie-onderdelen en -machines terug te vinden. Het lijkt alsof alles plotseling is achtergelaten na de catastrofe van het einde van de staalproductie. De fabriek heeft Bert geinspireerd tot het maken van enkele schilderijen, zoals 'Tell Me' en 'Don't walk away'.


Spoorzone Tilburg

In het hart van Tilburg ligt de Spoorzone, tot voor kort een besloten stuk stad van tientallen hectares groot. Tussen dit industrieel erfgoed en nieuwe architectuur krijgen evenementen, ondernemerschap en vernieuwing de ruimte.

De locomotiefhal (de LocHal) van de voormalige NS-Werkplaats dateert van 1932 en bestaat uit drie delen. Gebouw 60A: het rolwagenspoor. Gebouw 60 B: de stelplaats. Gebouw 60C: de ketelreparatiewerkplaats.

De verbouwde locomotiefhal, met wanden van glas in stalen kozijnen en een dak van betonnen platen, bestaat nu nog. In de dakconstructie zijn nog resten te zien van Duits afweergeschut tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2015 werd het pand aangewezen als gemeentelijk monument.

De locomotiefhal was een transversale loods. Locomotieven werden met de rolwagen overdwars binnengereden in oostzijde van de hal, tegenwoordig bekend als Gebouw 60A. De rolwagen maakte het mogelijk de locomotieven zijdelings te rangeren.

Pal naast de Koepelhal ligt de wagenmakerij, een gebouw van ongeveer 80 meter lang en 50 meter breed. Direct na de Tweede Wereldoorlog is de eerste wagenmakerij uit 1868 grotendeels gesloopt. De uitbreiding aan de oostzijde uit 1891 bestaat nu nog als Gebouw 92. Het gebouw is opgetrokken uit baksteen en heeft een zadeldak dat bedekt is met kruispannen.

Bij oud-medewerkers van de NS-werkplaats staat de wagenmakerij vooral bekend als een bankwerkerij waarbinnen onderdelen werden hersteld, in plaats van complete wagens en rijtuigen.

Na een bezoek aan de beide hallen van de Spoorzone op 11 juli 2015 heeft Bert voor de expositie 'Little Treasures' die van 28 november tot 11 december in de Galleria de Marchi in Bologna (Italië) werd gehouden, acht schilderijen gemaakt. Vier hiervan zijn in Bologna geëxposeerd.

De andere vier zijn geëxposeerd in de Marziart Internationale Galerie in Hamburg, Duitsland. Die expositie vond plaats van 22 april tot 18 mei 2016.


Koninklijke Lederwarenfabriek Oisterwijk

Het fabriekscomplex van de Koninklijke Verenigde Leder (KVL) in Oisterwijk dateert uit 1915. KVL werd in de jaren dertig de grootste lederfabrikant van Europa. Tot ver in de jaren tachtig nam de fabriek een kwart van de totale Nederlandse lederproductie voor haar rekening. In die tijd behoorde KVL nog steeds tot één van de tien grootste lederfabrieken van Europa. De fabriek was belangrijk voor Oisterwijk, omdat veel de inwoners van de gemeente hier in de fabriek werkten. Tegelijkertijd was de fabriek van economisch belang voor heel Brabant vanwege haar positie in Europa. Sinds 2000 is de fabriek gesloten en is het gebouw steeds verder in verval geraakt.
Een bezoek aan dit industrieel erfgoed op 11 februari 2015 en de daar zelf gemaakte foto's en schetsen vormde de belangrijke inspiratiebron voor enkele schilderijen van Bert. Zie: portfoliorubriek 'Industrieel erfgoed'.
Deze video van de Ghostriders - Urban Exploring, die Bert op YouTube heeft gevonden, geeft een overzicht van het hele complex.