Galerie Zaansgroen - expositieruimte & webgalerie in Zaandam

Expositie is afgelopen

Retrospectief Dick Karman 4|5|NOV|2023

Tentoonstelling 04-11-2023 t/m 05-11-2023 > Zaandam
Galerie Zaansgroen - expositieruimte & webgalerie in Zaandam Retrospectief Dick Karman 4|5|NOV|2023
Galerie Zaansgroen - expositieruimte & webgalerie in Zaandam Retrospectief Dick Karman 4|5|NOV|2023 (2)
In 2015 exposeerde Dick Karman als eens in Zaansgroen met zijn maatje Co Plomp. Nu staat hij er alleen voor. Door oogproblemen is hij gedwongen om min of meer te stoppen met schilderen. Dick wordt 75 en wil met deze expositie zijn ’loopbaan als schilder’ op gepaste wijze afsluiten.

“Ik heb jaren in de BKR/regeling gezeten, maar door gebrek aan zakelijk inzicht, heb ik het nooit tot zelfstandig kunstenaar kunnen brengen. Tot de jaren ´70 maakte ik voornamelijk tekeningen: in Oost-Indische inkt en Gewassen pen. Daarna ben ik me op het schilderen gaan toeleggen; Eerst alleen in olie, later ook in acryl en nog later in waterolieverf. Ik heb ook geëxperimenteerd met Tempera: Een vrij bewerkelijke techniek, die me vrij goed afging, maar ik was er te ongeduldig voor. Later heb ik ook nog geëxperimenteerd met (semi)-abstract werk, ook in reliëf.”

“De laatste tijd ging het schilderen me steeds meer moeite kosten: Ik kréég mijn ‘beelden’ maar niet goed op het doek. Ik noemde dit mijn ‘Bavink-syndroom’: (“God! Dat schilder ik nóóit!”; Nescio: ‘Titaantjes’) Dit is mede een gevolg van het feit, dat ik nooit een opleiding heb gehad: ik beheers een aantal technieken stomweg niet, waardoor de mogelijkheden tot weergave van mijn ideeën beperkt is. Als ik te lang aan een idee moet werken en ik kom er niet uit, dan ‘bloedt het dood’. En te lang eraan werken was eigenlijk altijd wel snel bereikt. Eigenlijk vond ik het schilderen op zich niet zo leuk; ik wilde geschilderd hebben! De laatste tijd heb ik ook problemen met mijn ogen en dat is ook niet bevorderlijk voor de resultaten. Al met al ben ik dus zo’n beetje gestopt met schilderen. Ik zal misschien nog wel eens een miniatuurtje of een tekening maken, maar veel zal het niet meer om het lijf hebben. Vandaar dus deze ‘Slotexpo’; Eigenlijk een soort afscheid!”

Dick Karman exposeert op zaterdag 4 en zondag 5 november 2023 van 13 – 17.00u – vrij entree
https://zaansgroen.nl/retrospectief-dick-karman-exposeert-4-en-5-november-2023/
Galerie Zaansgroen - expositieruimte & webgalerie in Zaandam Zaandam
Galerie Zaansgroen - expositieruimte & webgalerie in Zaandam Zaandam (2)
Galerie Zaansgroen - expositieruimte & webgalerie in Zaandam Zaandam (3)

Een voormalige timmerwerkplaats in het centrum van Zaandam is de perfecte locatie voor exposities. De fraaie expositieruimte met ruim 18 meter aan uitgelichte presentatiemogelijkheden is rondom voorzien van ophangrail en duurzaam uitgelicht via ledspots. Wilt u komen exposeren in het centrum van Zaandam? Neem dan contact op via de contactpagina op de website en vraag naar de voorwaarden.

Openingstijden

Zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur
Of anders aangegeven

Contact

Galerie Zaansgroen - expositieruimte & webgalerie in Zaandam
Zeemansstraat 54
1506 CV Zaandam
Nederland
Tel: 0756313093
E-mail: expo@zaansgroen.nl

zaansgroen.nl

25 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Fotografie
  • Grafiek
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar Galerie Zaansgroen - expositieruimte & webgalerie in Zaandam