Rubrieken
Bert Hermans
'Spiralen'
Olieverf op doek
60 x 80 cm

Dit schilderij toont de centrale hal en majestueuze trap van het nieuwe stadhuis van Nieuwegein. Bert bezocht dit gebouw in april 2023. Hij werd getroffen door de bijzondere spiraalvorminge architectuur en lichtinval.

Op het scherm in de hal heeft Bert een drievoudige spiraal afgebeeld. De drievoudige spiraal werd gevonden in een cirkelvormige grafheuvel bij Newgrange in Ierland die Bert een aantal jaren geleden heeft bezocht. Het is de bekendste prehistorische vindplaats van Ierland. Deze afbeelding stamt uit ± 3000 vóór Christus. De Kelten lieten veel ingekerfde spiralen na, vooral in Frankrijk en Ierland, op begraafplaatsen en rotsen en als decoratie.
In de cultuurgeschiedenis verwijst de drievoudige spiraal naar de cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Zo werd hij het symbool van eeuwig leven en het symbool voor alles wat in drievoud komt, zoals de drie dimensies van tijd: verleden – heden – toekomst.
In het schilderij zijn door de combinatie van het oude Keltische symbool van de drievoudige spiraal en de spiraalvormige architectuur van het gebouw verleden en heden ook met elkaar verbonden.

In maart 2012 werd het nieuwe stadhuis geopend. Behalve het gemeentehuis omvat het door het Deense architectenbureau 3XN ontworpen gebouw winkels en een bibliotheek.
Het Deense architectenbureau wilde met gebouw het democratische karakter demonstreren. Het gebouw biedt zicht op de verschillende functies, doordat de ruimtes onderling zijn afgescheiden door glas. Op die manier zouden de bezoekers kunnen zien wat de lokale politici en ambtenaren doen.
Daarnaast zou het gebouw, dankzij de spiraalvormige trap en waaierende verdiepingen, niets te verbergen hebben. Wie de trap beklimt, heeft uitzicht op alle niveaus en hoeken. Op de begane grond bevinden zich de publiekshal, winkels en bibliotheek. De vier verdiepingen daarboven zijn bestemd voor kantoren, de raadszaal en andere bestuurlijke functies.