Galerie Maurits van de Laar

Verwacht

Jantien Jongsma, Stan Klamer

Tentoonstelling 07-07-2024 t/m 05-05-2024 > Den Haag
Stan Klamer, zonder titel, 2023, potlood, aquarel en inkt op papier, 70 x 100 cm
(2)
Stan Klamer, zonder titel, 2023, potlood, aquarel en inkt op papier, 70 x 100 cm
(3)
Jantien Jongsma, De Hofjes, 2023, gouache op papier, 50 x 70 cm
(4)
Jantien Jongsma, Transport, 2023, gouache op papier, 70 x 100 cm
(5)
Jantien Jongsma, Winkeldans, 2023, gouache op papier, 70 x 100 cm
Jantien Jongsma (1965) realiseerde onlangs het project Back to the Future over haar woonwijk Slotervaart, een van de tuinsteden van Amsterdam die in de jaren vijftig volgens het principe licht, lucht en ruimte werd gebouwd. In de tekeningen voor het project concentreerde ze zich eerst op het groen en de vogels van de parken en daarna op de architectuur. Vervolgens kwamen de mensen in de wijk aan bod: fietsers, pakketbezorgers, winkelende mensen die als in een soort choreografie dezelfde handelingen uitvoeren.

Jongsma vat het geheel op als een ballet en geeft de bewoners ook kostuums die folkloristisch en modernistisch zijn, de gebouwen en woonhuizen worden een soort decorstukken voor een continue voorstelling. De vooruitgangsgedachte van de modernistische architectuur krijgt hiermee een warm menselijke invulling waarin de stad verandert in een speelse en koesterende omgeving.

Ook bij Stan Klamer (1951) speelt de directe omgeving een belangrijke rol. Zijn atelier op het KNSM Eiland kijkt uit over het IJ waar hij de hele dag boten en vaartuigen aan zich voorbij ziet trekken. Schepen hebben een belangrijke plek in zijn tekeningen die hij opvat als een soort overdrachtelijke topografische kaarten waarin hij zijn gedachten kan ordenen. In zijn meest recente werk komen vaak cirkels voor, groot en klein die samen een constellatie vormen waarin boten, voorwerpen, mensen en dieren zijn verwerkt.

Het samenstel van cirkels is ook op te vatten als een hemelkaart of kosmologie waarin het spirituele en bovenaardse een plek krijgt. Stan Klamer tekent met grote precisie en concentratie in een tijdrovend proces dat direct voelbaar is en je de voorstelling in trekt.
De kijker wordt daarmee uitgenodigd de associaties en gedachtensprongen van de kunstenaars te volgen en aan te vullen.
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar