Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

Elmar en Elisabeth Trenkwalder

Tentoonstelling 08-01-2023 t/m 05-03-2023 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Elmar en Elisabeth Trenkwalder
Elmar Trenkwalder, WVZ 352 S, 2019, steengoed, glazuur, 82 x 91 x 36 cm
Galerie Maurits van de Laar Elmar en Elisabeth Trenkwalder (2)
Elmar Trenkwalder, WVZ 353 S, 2020, steengoed, glazuur, 28 x 29 x 11 cm
Galerie Maurits van de Laar Elmar en Elisabeth Trenkwalder (3)
ElmarTrenkwalder, WVZ 339 S, 2019, steengoed, glazuur, 186 x 45 x 45 cm
Galerie Maurits van de Laar Elmar en Elisabeth Trenkwalder (4)
Elisabeth Trenkwalder, zonder titel, 2015, olieverf op linnen, 125 x 90 cm
Galerie Maurits van de Laar Elmar en Elisabeth Trenkwalder (5)
Elisabeth Trenkwalder, zonder titel, 2015, olieverf op linnen, 90 x 130 cm
De Oostenrijkse kunstenaars Elmar Trenkwalder (1959) en Elisabeth Trenkwalder (1961) zijn de eerste exposanten op de nieuwe locatie van de galerie op de Toussaintkade 49 in Den Haag. Elmar Trenkwalder heeft parallel een grote overzichtstentoonstelling in Museum Beelden aan Zee met de titel Tuin der Lusten. In de keramische sculpturen van Elmar Trenkwalder vindt een bijzondere versmelting plaats van architectuur, natuur en het menselijk lichaam. Zwaartepunt in Museum Beelden aan Zee is een kolossale nieuwe sculptuur (WVZ 360) die bestaat uit een samenstel van organisch gevormde zuilen waarin kleine wezens en figuren zijn verborgen. In de galerie is een model van WVZ 360 te zien naast kleinere en middelgrote sculpturen waaronder een liggende leeuwachtige figuur. Deze is verwant aan de leeuw die aan de voet ligt van een van de zuilen van de grote sculptuur in het museum. Elisabeth Trenkwalder toont een reeks schilderijen waarin ze uitgaat van de weergave van bomen die je vanaf de stam naar boven ziet en zich tegen de hemel aftekenen. Door ze te spiegelen en te verdubbelen ontstaan patronen waarin je naast de bomen ook overkoepelende patronen en figuren kunt herkennen. Elmar en Elisabeth Trenkwalder werken al lange tijd samen waarin ze elkaars kunst over en weer beïnvloeden en aanvullen. Naast de sculpturen zijn er ook tekeningen van Elmar Trenkwalder te zien die een inzicht geven in het ontstaan van zijn beelden en motieven.

Vernissage zondag 8 januari 13:00 – 18:00 uur. De expositie wordt om 15:30 uur geopend door Jan Teeuwisse, kunsthistoricus en voormalig directeur van Museum Beelden aan Zee en het Sculptuur Instituut.
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar