Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

Our Spectral Gardens

Tentoonstelling 12-10-2023 t/m 05-11-2023 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Our Spectral Gardens
Frank Van den Broeck, zonder titel, 2023, potlood en grafiet op papier, 32 x 24 cm
Galerie Maurits van de Laar Our Spectral Gardens (2)
Frank Van den Broeck, zonder titel, 2017, brons, oplage 3, 30 x 16 x 30 cm
Galerie Maurits van de Laar Our Spectral Gardens (3)
Janice McNab, Study for The Rift Valley, 2023, olieverf op linnen papier, 50 x 49 cm
Galerie Maurits van de Laar Our Spectral Gardens (4)
Janice McNab, Night, 2022, olieverf op linnen, 120 x 165 cm (foto Gert Jan de Rooij)
Galerie Maurits van de Laar Our Spectral Gardens (5)
Janice McNab, Agony in the Garden, 2022, olieverf op linnen, 120 x 165 cm (foto Gert Jan de Rooij)
Janice McNab (1964) voltooide onlangs haar serie schilderijen Our Spectral Gardens waarvan deze zomer al een werk was te zien in de galerie. De serie gaat uit van een zijden shawl die McNab’s moeder eind jaren vijftig kocht. De bloem- en plantpatronen van de shawl transformeren in de schilderijen tot golvende landschappen waarin afgesneden aloë vera bladeren zweven. In andere werken komen ook dieren en vogels voor die slechts aanwezig zijn als schaduwen, gevormd door de handen van de kunstenaar. Als een soort spookbeelden wijzen ze op de ecologische problematiek van onze tijd en onze verstoorde relatie met de natuur. Deze serieuze inhoud gaat verborgen achter de verleidelijk weergegeven landschappen waarvan de virtuositeit en het plezier in het schilderen af straalt.

Our Spectral Gardens komt voort uit het onderzoek dat Janice McNab deed naar de De Tien Grootste schilderijen (1907) van Hilma af Klint (1862–1944), pionier van de abstracte schilderkunst. Ze ontdekte de tot nu toe onderbelichte invloed van de Zweedse volks textiel- en borduurkunst op de schilderijen van af Klint. Zo ontwikkelde ze haar eigen vormtaal geworteld in de natuur in een poging door te dringen tot de verborgen krachten van het leven op aarde. De relatie met textiel en onze verhouding tot de natuur in het werk van af Klint krijgen in Janice McNab’s Our Spectral Gardens een eigentijdse dimensie met de zijden shawl en de huidige ecologische problematiek.

Janice McNab is naast schilder en docent ook cultuurhistoricus, ze promoveerde aan de Amsterdam School for Cultural analysis van de UVA. Haar studie over Hilma af Klint is als essay opgenomen in de catalogus bij de tentoonstelling Hilma af Klint & Piet Mondriaan: Forms of Life, die eerst te zien was in het Tate Modern in Londen en van 7 oktober t/m 25 februari in het Kunstmuseum Den Haag. zie: op www.kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/hilma-af-klint-piet-mondriaan

Frank Van den Broeck (1950) exposeert op het moment in Museum Beelden aan Zee sculpturen, tekeningen en foto’s in de tentoonstelling Vuur en Fictie. Van den Broeck, tekenaar bij uitstek, begon rond 1998 geleidelijk aan ruimtelijk te werken door de krassen en moeten die bij toeval tijdens het tekenen ontstonden. De inkeping in het papier zag hij als een incisie en maakte hem bewust van de mogelijkheid het ruimtelijke, sculpturale te gaan verkennen.

Zo ontstonden kleine sculpturen in klei waarin de figuratie zich terloops losmaakt, vergelijkbaar met zijn tekeningen waarin de voorstelling zich ook vaak geleidelijk blootgeeft. In de eerste beelden is de hand van de kunstenaar is vaak letterlijk aanwezig als knuist die zich kan ontwikkelen tot een gezicht of kop. In 2015 kocht het Centraal Museum Utrecht een aantal van zijn sculpturen aan en gaf hem met steun van het Mondriaan Fonds de gelegenheid verder te experimenteren met zijn ruimtelijke werk. In de galerie zijn nu sculpturen in klei en brons te zien samen met tekeningen die de beelden context geven.

Vuur en Fictie t/m 22 oktober te zien in Museum Beelden aan Zee, meer info op www.beeldenaanzee.nl/nl/frank-van-den-broeck
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar