Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

TRANSIT, Cannibal Politics

Tentoonstelling 11-06-2023 t/m 09-07-2023 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar TRANSIT, Cannibal Politics
Dieter Mammel The Ice Storm, 2019, inkt op canvas, 150 x 200 cm
Galerie Maurits van de Laar TRANSIT, Cannibal Politics (2)
Dieter Mammel. Anbaden (First Swim), 2022, inkt op canvas, 100 x 75 cm
Galerie Maurits van de Laar TRANSIT, Cannibal Politics (3)
Dieter Mammel. Time, 2023, inkt op canvas, 145 x 110 cm
Galerie Maurits van de Laar TRANSIT, Cannibal Politics (4)
Jan Brokof. Beef, Guns and Bible, 2023, acrylverf op papier, 33,5 x 24,5 cm
Galerie Maurits van de Laar TRANSIT, Cannibal Politics (5)
Jan Brokof. Cannibal Politics, 36 Birds, 2023, acrylverf op papier, 29,7 x 21 cm
Door klimaatsverandering, politieke onrust, oorlog en migratie hebben we in onze tijd te maken met ingrijpende veranderingen die we vaak ervaren als overweldigend en verwarrend. In zijn nieuwste serie schilderijen Transit vertaalt Dieter Mammel (1965) dit gegeven van schijnbaar onbeheersbare krachten naar een menselijke maat.

Mammel kent zelf de verhalen van zijn grootouders die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog over de Balkan naar Duitsland moesten vluchten. In de schilderijen verwijst hij zijdelings ook naar zijn eigen jeugd, een jongen speelt op het strand of kijkt in het water in een moment van introspectie en onschuld die later onvermijdelijk zal verdwijnen. Andere beelden zijn meer symbolisch zoals de man die door het water waadt of expliciet met een rij vluchtelingen in een winterlandschap of een aap die uit woede en onmacht krijst.

Dieter Mammel schildert met inkt op nat gemaakt canvas die daardoor uitvloeit in omfloerste maar intense beelden die aansluiten bij herinneringen en droombeelden. Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus TRANSIT.

Jan Brokof (1977) ontdekte een aantal jaren terug het verhaal van de 16e eeuwse avonturier Hans Staden die een verblijf bij een Braziliaanse kannibalen stam overleefde. In de beschrijving van de indianen en hun gebruiken geeft hij een beeld van de nieuwe wereld maar definiëert zichzelf daarmee vooral ook als Europeaan die vanuit westerse waarden denkt. Brokof gebruikte dit perspectief om een serie werken te maken waarin de fascinatie voor het onbekende en de ander de kern is.

In zijn nieuwste serie collage tekeningen Cannibal Politics past hij het gegeven van het kannibaliseren in culturele zin toe door elementen uit de pop- en internetcultuur te vermengen met klassiek en historisch beeldmateriaal. In de collagetekeningen schildert hij met acrylverf galjoenen, naakten, tropische landschappen en golven in een affiche achtige stijl. Hij incorporeert hiermee actualiteit en geschiedenis, het zelf gemaakte en bestaande beelden. Jan Brokof ziet deze methode van Cannibal Politics als therapie voor de moderne maatschappij.

Beide kunstenaars wonen en werken in Berlijn.
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar