Expositieruimte 38CC

Expositie is afgelopen

Welcome to Amchitka: area to be avoided

Tentoonstelling 20-03-2022 t/m 22-05-2022 > Delft
Expositieruimte 38CC Welcome to Amchitka: area to be avoided
Expositieruimte 38CC Welcome to Amchitka: area to be avoided (2)
Zaaloverzicht
Expositieruimte 38CC Welcome to Amchitka: area to be avoided (3)
Stefan Gross, Pink remains
Ergens in de uitgestrekte oceaan tussen Alaska en Siberië bevindt zich een klein, maar betekenisvol eiland: Amchitka. Na atoomproeven kreeg dit eiland in 1971 de status van natuurreservaat en mag niemand het meer betreden. Kunstenaar Hans Vijgen ging er toch heen. Virtueel wel te verstaan. Zijn verbeelding van Amchitka vormt het vertrekpunt voor de tentoonstelling Welcome to Amchitka: area to be avoided. Geschiedenis, straling en verbeelding komen samen in Vijgens The Amchitka Island Project. Zijn tekeningen en maquettes maken het onzichtbare zichtbaar. Aan dit project zijn werken toegevoegd van Justin Bennett, Maarten Vanden Eynde, Stefan Gross, Esther Kokmeijer en Richard Vijgen. Deze kunstwerken laten verwantschap zien met de geschiedenis van het eiland en de thematiek van het onzichtbare. Samen vormen ze een visueel en tastbaar tentoonstellingsweefsel waarin feit en fictie, en het zichtbare en onzichtbare bijna ongrijpbaar door elkaar heen lopen.

Museum van het Alsof
Onze wereld is vooral gebaseerd op feiten en kennis. Fictie en verbeelding worden als minder belangrijk gewaardeerd. Echter niet door filosoof Hans Vaihinger, die stelde dat doen alsof juist de basis is voor kennisverwerving; dat zonder fictie geen verruiming van het denken mogelijk is. Hij is voor 38CC de inspirator van het nieuwe tentoonstellingsprogramma het Museum van het alsof. Hier in wordt de rol van fictie in kunst, wetenschap en samenleving belicht. De tentoonstelling Welcome to Amchitka is de eerste in de reeks.

Expositieruimte 38CC presenteert hedendaagse kunst en ondersteunt daarbij kunstenaars in de ontwikkeling van hun werk. Jaarlijks zijn er vijf tentoonstellingen te zien in het bijzondere pand in het historische centrum van Delft. Naast tentoonstellingen met (inter)nationale kunstenaars, stelt 38CC haar ruimte elk jaar beschikbaar voor een expositie speciaal gemaakt voor en door Delftenaren.

Openingstijden

Woensdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur

Contact

Expositieruimte 38CC
Papenstraat 5
2611 JB Delft
Nederland

www.38cc.nl

1 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Expositieruimte 38CC