Galerie Maurits van de Laar

Meer...
Expositie is afgelopen

The New Room

Tentoonstelling 18-06-2017 t/m 16-07-2017 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar The New Room

Robbie Cornelissen. Cloud, 2017, potlood op papier, 240 x 490 cm
(installatie Kantelpunt 1, Cacaofabriek Helmond, foto Peter Paul van der Houven)

Galerie Maurits van de Laar The New Room (2)

Robbie Cornelissen. Naked (The Great Chamber Hall) 2017, potlood op papier, 240 x 304 cm

Galerie Maurits van de Laar The New Room (3)

Robbie Cornelissen. Teatro, 2016, potlood op papier, 125 x 125 cm

Galerie Maurits van de Laar The New Room (4)

Robbie Cornelissen. The Other Room (after Sugimoto), 2017, potlood op papier, 160 x 240 cm

Robbie Cornelissen (1954) is een tekenaar die de grenzen van het medium onderzoekt. Onlangs was in de Cacaofabriek Helmond de indrukwekkende installatie Kantelpunt I, waarin zijn tekeningen een samenspel aangingen met de ruimtelijke voorwerpen van Karin van Dam. De tekeningen van Robbie Cornelissen fungeerden niet alleen als beeld met een imaginaire ruimte maar hadden ook een fysieke rol. Twee reusachtige lijntekeningen hingen verticaal in de ruimte, als een waterval van lijnen die van vijf meter naar beneden stroomde, even concreet als Karin van Dam’s objecten en ruimtelijke constructies.

In Robbie Cornelissen’s solotentoonstelling in de galerie zullen meerdere tekeningen op groot formaat uit Kantelpunt 1 worden getoond, samen met klusters van kleinere werken.
Naast het traditionele tekenen werkt Robbie Cornelissen in de doorlopende serie
The Number 9 Sessions aan animaties. In een stop–motion techniek waarin elke nieuwe getekende lijn gefotografeerd wordt, onderzoekt hij hoe de tekening zich kan ontwikkelen van een abstracte, platte compositie tot een concrete ruimtelijke, en architectonische voorstelling. In de tentoonstelling worden ook recente animaties uit The Number 9 Sessions serie getoond.

In het werk is de mens meestal afwezig waardoor je moeilijk kunt bepalen wat de schaal van de ruimtes en voorwerpen is. In de laatste aflevering van het kunstprogramma Panorama Pijbes, over het fantasielandschap, legt Robbie Cornelissen uit dat de magie van de tekening hierdoor bewaard blijft en de kijker verleid wordt de ruimte te ‘betreden’ en te onderzoeken.

Galerie Maurits van de Laar

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Keramiek
  • Sculptuur
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Ruimtelijk

De galerie, opgericht in 1991, richt zich niet op formalistische of esthetische kunst, maar op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. Er is een nadruk op tekenkunst omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen en de kunstenaar zich in dit medium het meest blootgeeft. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. De beeldhouwers in de galerie hebben ook een zeer eigen en uitgesproken vormtaal. Daarnaast is er het besef dat de galerie ook een podium moet zijn voor experiment. Minstens één keer per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Galerie Maurits van de Laar Den Haag

Stuur een bericht naar "Galerie Maurits van de Laar"