Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

The New Room

Tentoonstelling 18-06-2017 t/m 16-07-2017 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar The New Room
Robbie Cornelissen. Cloud, 2017, potlood op papier, 240 x 490 cm
(installatie Kantelpunt 1, Cacaofabriek Helmond, foto Peter Paul van der Houven)
Galerie Maurits van de Laar The New Room (2)
Robbie Cornelissen. Naked (The Great Chamber Hall) 2017, potlood op papier, 240 x 304 cm
Galerie Maurits van de Laar The New Room (3)
Robbie Cornelissen. Teatro, 2016, potlood op papier, 125 x 125 cm
Galerie Maurits van de Laar The New Room (4)
Robbie Cornelissen. The Other Room (after Sugimoto), 2017, potlood op papier, 160 x 240 cm
Robbie Cornelissen (1954) is een tekenaar die de grenzen van het medium onderzoekt. Onlangs was in de Cacaofabriek Helmond de indrukwekkende installatie Kantelpunt I, waarin zijn tekeningen een samenspel aangingen met de ruimtelijke voorwerpen van Karin van Dam. De tekeningen van Robbie Cornelissen fungeerden niet alleen als beeld met een imaginaire ruimte maar hadden ook een fysieke rol. Twee reusachtige lijntekeningen hingen verticaal in de ruimte, als een waterval van lijnen die van vijf meter naar beneden stroomde, even concreet als Karin van Dam’s objecten en ruimtelijke constructies.

In Robbie Cornelissen’s solotentoonstelling in de galerie zullen meerdere tekeningen op groot formaat uit Kantelpunt 1 worden getoond, samen met klusters van kleinere werken.
Naast het traditionele tekenen werkt Robbie Cornelissen in de doorlopende serie
The Number 9 Sessions aan animaties. In een stop–motion techniek waarin elke nieuwe getekende lijn gefotografeerd wordt, onderzoekt hij hoe de tekening zich kan ontwikkelen van een abstracte, platte compositie tot een concrete ruimtelijke, en architectonische voorstelling. In de tentoonstelling worden ook recente animaties uit The Number 9 Sessions serie getoond.

In het werk is de mens meestal afwezig waardoor je moeilijk kunt bepalen wat de schaal van de ruimtes en voorwerpen is. In de laatste aflevering van het kunstprogramma Panorama Pijbes, over het fantasielandschap, legt Robbie Cornelissen uit dat de magie van de tekening hierdoor bewaard blijft en de kijker verleid wordt de ruimte te ‘betreden’ en te onderzoeken.
Galerie Maurits van de Laar Den Haag

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar "Galerie Maurits van de Laar"