Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

Everything We Could Not Keep

Tentoonstelling 23-07-2017 t/m 20-02-2017 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Everything We Could Not Keep
Eva Spierenburg. Dadduckdead, 2016, videostill
NB tentoonstelling alleen open op afspraak van 2 t/m 20 augustus
070-3640151 of info@mauritsvandelaar.nl

Everything We Could Not Keep

Eva Spierenburg (1987) is tijdens haar studie aan de Rijksacademie vanuit het schilderen steeds meer ruimtelijk gaan werken. De schilderijen treden buiten hun kaders en groeien uit tot installaties met beschilderde objecten, sculpturen, tekeningen, fotografische prints en video. Haar werk is sterk persoonlijk: “het is een verzameling pogingen om leven en dood te bevatten, om afwezigheid te materialiseren, om angsten te verdrijven zonder ze te vermijden, om mijn eigen lichaam in te lijven, om kracht te vinden in kwetsbaarheid”. Zo vervaardigde ze een vleeskleurig kostuum van schilderslinnen;
een mannelijk alter ego waarmee ze de houdingen van de mannen in haar schilderijen nabootste. Dromen spelen ook een belangrijke rol, het lichaam dat is ingebed in een beschuttende ruimte komt regelmatig terug. In het meest recente werk wordt het lichaam gereduceerd tot huid: vleeskleurig beschilderde doeken verbeelden de grens tussen het individu en de wereld en worden aan de wand en vrij in de ruimte gehangen.
Ook bij Elsbeth Ciesluk (1986) zijn kwetsbaarheid en het zich verhouden tot de wereld een terugkerend thema. Taal speelt daarbij een belangrijke rol, bij voorkeur met de typemachine schrijft ze heel directe en tegelijk raadselachtig teksten, die uiting geven aan verwondering maar ook aan het worstelen met de onvolkomenheid van de wereld. Net als Eva Spierenburg verwerkt ze beelden uit dromen, die haar werk een mysterieuze en soms humoristische lading geven. Naast de teksten maakt Ciesluk grote tekeningen en schilderingen op papier en textiel van rudimentair weergeven dieren die zowel kracht als kwetsbaarheid uitstralen. In de tentoonstelling zal zij een groot werk direct op een van de wanden van de galerie maken als tegenhanger van Eva Spierenburg die haar werk ook vrij in de ruimte van de galerie zal plaatsen.
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar