Galerie Maurits van de Laar

Meer...
Expositie is afgelopen

Commedia, Get On Stage !

Tentoonstelling 08-04-2018 t/m 06-05-2018 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Commedia, Get On Stage !

Andrea Freckmann. Ankündigung der Komödie, 2018, olieverf op linnen, 180 x 160 cm

Galerie Maurits van de Laar Commedia, Get On Stage ! (2)

Andrea Freckmann. zonder titel, 2018, olieverf op linnen, 180 x 160 cm

Galerie Maurits van de Laar Commedia, Get On Stage ! (3)

Andrea Freckmann. Stilleben, 2018, olieverf op linnen, 50 x 60 cm, 2018

Andrea Freckmann (1970) schept in haar schilderijen een wereld waarin werkelijkheid en theater in elkaar overvloeien. In haar nieuwste werk richt ze zich specifiek op de Commedia dell’Arte, de satirische theatervorm die in het 16e eeuwse Italië tot ontwikkeling kwam. Hierin worden met vaststaande personages maatschappelijke verhoudingen en de drijfveren van mensen blootgelegd. Hoewel de theatervorm historisch is kunnen de types en intriges moeiteloos naar onze huidige samenleving worden vertaald.
Andrea Freckmann is vervolgens gaan onderzoeken hoe de mechanismen uit het theater zich verhouden tot de schilderkunst. In de schilderijen die daaruit voortkomen is geen sprake van het letterlijk illustreren van de Commedia dell’Arte maar geeft Freckmann voorwerpen, personen en gebeurtenissen weer uit haar eigen omgeving die in een toneelstuk zouden kunnen worden gebruikt. Vaste motieven zijn een meisje in klederdracht, een dorpje, een vaas, een hond en een tafel.
Centraal in de expositie staat een podium van 4 x 3 meter (het standaardformaat voor de Commedia dell’Arte) beschilderd als een tapijt met rekwisieten en figuren, waarop een toneelstuk kan worden opgevoerd. Hiermee wordt de illusionaire ruimte van het schilderij verenigd met de fysieke ruimte van het podium en voert Andrea Freckmann haar eigen leven de wereld van het toneel in.

Galerie Maurits van de Laar

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Keramiek
  • Sculptuur
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Ruimtelijk

De galerie, opgericht in 1991, richt zich niet op formalistische of esthetische kunst, maar op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. Er is een nadruk op tekenkunst omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen en de kunstenaar zich in dit medium het meest blootgeeft. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. De beeldhouwers in de galerie hebben ook een zeer eigen en uitgesproken vormtaal. Daarnaast is er het besef dat de galerie ook een podium moet zijn voor experiment. Minstens één keer per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Galerie Maurits van de Laar Den Haag

Stuur een bericht naar "Galerie Maurits van de Laar"