Galerie Maurits van de Laar

Meer...
Expositie is afgelopen

Sinterklaas is niet bang - 25 jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar

Tentoonstelling 13-04-2019 t/m 12-05-2019 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Sinterklaas is niet bang - 25 jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar

Marcel van Eeden. Serie Alligator Patrol (tekening 4), 2018, neropotlood op papier, 19 x 28 cm

Galerie Maurits van de Laar Sinterklaas is niet bang - 25 jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar (2)

Marcel van Eeden. Serie Alligator Patrol (tekening 10), 2018, kleurpotlood op papier, 19 x 28 cm

Galerie Maurits van de Laar Sinterklaas is niet bang - 25 jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar (3)

Marcel van Eeden. zonder titel, 1994, neropotlood op papier 19 x 14 cm

Galerie Maurits van de Laar Sinterklaas is niet bang - 25 jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar (4)

Marcel van Eeden. zonder titel, 2001, neropotlood op papier, 19 x 28 cm

Galerie Maurits van de Laar Sinterklaas is niet bang - 25 jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar (5)

Marcel van Eeden. zonder titel, 1995, neropotlood op papier, 19 x 14 cm

Vijfentwintig jaar geleden exposeerde Marcel van Eeden (1965) voor het eerst in Galerie Maurits van de Laar. In die solotentoonstelling begonnen de contouren van zijn oeuvre vorm te krijgen: het in kaart brengen van de tijd voor zijn geboorte in 1965. Door het tekenen van fotomateriaal eigende hij zich die tijd als een archivaris toe, een project dat onmogelijk ooit volledig zou kunnen zijn of voltooid zou kunnen worden, alleen al door de oneindige hoeveelheid beschikbare beelden. Niet geïntimideerd door dit vooruitzicht tekende Van Eeden in zijn virtuoze stijl aan een indrukwekkend corpus tekeningen dat zich tot op de dag van vandaag verder uitbreidt. Rond 2004 komt er een element van fictie in het werk als hij personages als Wiegand, en Sollman introduceert waarmee hij een steeds verder vertakkend verhaal construeert.
In de expositie die de vijfentwintig jarige samenwerking met Marcel van Eeden viert is een overzicht te zien van tekeningen die door de jaren heen via de galerie werden verkocht, aangevuld met nieuwe werken.

Bij de tentoonstelling verschijnt een kleine publicatie met teksten van kopers, curatoren en journalisten die beschrijven wat ze ervaarden toen ze Van Eeden’s werk voor het eerst zagen. Om een van de schrijvers Hans den Hartog Jager te citeren: “bij Van Eeden botst subjectiviteit maximaal op bestaande werkelijkheid, knalt het objectieve met grootse kracht op het persoonlijke..”

Galerie Maurits van de Laar

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Keramiek
  • Sculptuur
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Ruimtelijk

De galerie, opgericht in 1991, richt zich niet op formalistische of esthetische kunst, maar op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. Er is een nadruk op tekenkunst omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen en de kunstenaar zich in dit medium het meest blootgeeft. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. De beeldhouwers in de galerie hebben ook een zeer eigen en uitgesproken vormtaal. Daarnaast is er het besef dat de galerie ook een podium moet zijn voor experiment. Minstens één keer per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Galerie Maurits van de Laar Den Haag

Stuur een bericht naar "Galerie Maurits van de Laar"