Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

Kunsthalle

Tentoonstelling 11-01-2020 t/m 16-02-2020 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Kunsthalle
Diederik Gerlach. Elf Brueder, 2019, gouache op papier, 25 x 40 cm
Galerie Maurits van de Laar Kunsthalle (2)
Diederik Gerlach. Jung Bleiben, 2019, gouache op papier, 38 x 50 cm
De titel van de tentoonstelling is een Ironische verwijzing naar de Kunsthalle, een enorme expositiehal waarin de kunst zich voegt naar de visie van de curator. In hun eigen Kunsthalle in de galerie zijn Diederik Gerlach (1956) en Tobias Gerber (1961) zelf de baas.

Diederik Gerlach benadert in zijn werk de werkelijkheid vanuit het spel, volgens Schiller’s adagium ‘…er ist nur da ganz Mensch wo er spielt…’ Hij gebruikt daarbij zijn eigen herinneringen en ervaringen en put uit beeldmateriaal uit de jaren ‘50 waaruit hij een nieuwe werkelijkheid construeert. De series Elf Brüder, Acht Schwestern en Jaap Boon zijn deels autobiografisch. Jaap Boon vertelt de avonturen van een 10 jarig jongetje, waar samen met Eric de Vries ook een video van is gemaakt.

Tobias Gerber (1961) toont een serie gipstekeningen; een voorstelling wordt eerst in klei gekrast waarop gips wordt gegoten. Na het lossen staat de tekening in bas relief op het gips. Gerber vergelijkt de gipstekeningen met badkamerspiegels waarin je jezelf ziet maar waarin je ook de kunst kunt spiegelen. Zo citeert Gerber kunstenaars als Bracque, Buffet, Jorn en Kline maar ook zijn eigen vader die abstract schilderde. Zo brengt hij de moderne kunstgeschiedenis samen in een verstarde schilderijengalerij. De witte werken lijken door hun kleur identiek maar uit het oppervlak doemen de uiteenlopende voorstellingen en stijlen op.
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling Andrea Freckmann, Peter Vos, oktober 2020.
rechts: Peter Vos, Bird of Paradise, midden en links: Andrea Freckmann: Teppichbild en Rewkisiet
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar "Galerie Maurits van de Laar"