Rubrieken
Bert Hermans
'Ton in de tram'
Olieverf op doek
30 x 40 cm
(Verkocht)

Op dit schilderij zit Bert's overleden vriend Ton van der Pennen achter het stuur van de historische gele tram in Den Haag. Ton bracht Bert op het idee om een serie schilderijen over trams in en rond Den Haag te maken. Ton schrijft in een van zijn blogs over 'Groeten uit Den Haag - Met de tram naar het strand' (zie: https://tonvanderpennen.nl/?p=3432 )

De Gele Tram was, met name in Leiden, de naam van de Nederlandse interlokale tram die tussen 1925 en 1961 de dienst onderhield van Leiden via Wassenaar naar Den Haag. De lijn werd geëxploiteerd door de Haagsche Tramweg-Maatschappij en vanaf 1927 door de N.V. Gemengd Bedrijf Haagsche Tramweg-Maatschappij, beide bekend als HTM en gevestigd in Den Haag.

In 1927 bouwde de firma Allan uit Rotterdam de serie 801-815 voor de N.V. Haagsche Tramweg-Maatschapij (HTM). De serie werd besteld om dienst te doen op de nieuwe tramlijn 11. Op 15 juni 1927 begon de HTM met de exploitatie van de nieuwe lijn 11, welke de voormalige route van de Hollandsche Spoorweg-Maatschappij (HSM) stoomtramlijn naar Scheveningen volgde.

De nieuwe tramlijn 11 was een geheel op de vrije baan liggende "sneltramlijn". De snelle motorrijtuigen waren voorzien van een repeterende electrische bel, welke het publiek moest waarschuwen. Naast het rijden op lijn 11 hebben de trams ook dienst gedaan op een groot deel het stadsnet.

De HTM 810 is tot 1965 bij de HTM in dienst geweest en had de capaciteit voor 23 zit- en 44 staanplaatsen. Tegenwoordig is het motorrijtuigen onderdeel van de Collectie van het HOVM en is zoveel mogelijk gerestaureerd naar de afleveringstoestand van 1927.