Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'Aangelijnd'
Olieverf op doek
80 x 60 cm

Bert heeft dit schilderij gemaakt na een bezoek aan Clémont (Cher, Frankrijk) in oktober 2021. Tijdens dit bezoek maakte hij met vrienden een uitstapje naar Bourges en onderweg kwam hij bij Presly dit vervallen gebouw tegen. Het is de voormalige katholieke kostschool Angélus. De school is gesticht in 1920 en diende als zowel als jongensschool en als weeshuis en werd gerund door de Oblaten van het Heilig Hart. In juli 2009 kreeg het gebouw een nieuwe bestemming werd heropend door het Institut du Bon Pasteur, dat het tweede Angélus oprichtte, een religieuze instelling bestaande uit een privéschool, hogeschool en middelbare school.
In 2017 werd de school op last van Justitie gesloten vanwege geweld en fraude. De hele operatie werd met de grootst mogelijke discretie voorbereid. Om "te profiteren van een verrassingseffect" en "te voorkomen dat bewijs wordt verborgen", in de woorden van een bron dicht bij het onderzoek. Ongeveer zestig studenten werden geïnterviewd terwijl de directeur, pater Régis Spinoza (46) werd gearresteerd.
Op het schilderij zijn een paar leerlingen aan de linkerzijde afgebeeld en aan de rechterkant staat pater Spinoza met een wild zwijn aan de lijn. Het zwijn verwijst ook naar het feit dat Bert met zijn vrienden die dag zochten naar wild in de omgeving van Clémont.