Rubrieken
Bert Hermans
Binnenpaneel links 'Divinity Cloisters'
Olieverf op doek
30 x 40 cm

Dit schilderij toont de linkerbinnenkant van een drieluik waarop twee gebouwen zijn te zien. Op dit schilderij zien we de linkergang van de 'Cloisters' behorend bij de kathedraal van Gloucester in Engeland.
Het klooster van de kathedraal van Gloucester behoort tot de belangrijkste middeleeuwse architectuur. Het beroemd om zijn opmerkelijke waaiergewelven. Deze fantasierijke nieuwe stijl werd hier in de 13e eeuw ontwikkeld en het huidige klooster werd in 1412 voltooid door abt Froucester.
De 'Cloisters' is de grote architectonische schat van de kathedraal van Gloucester. Ze vormde het hart van het leven van de monniken in Gloucester vanaf de jaren 1090 tot 1540. De monniken leefden, aten, baden en werkten rond de vier zijden van de kloostertuin.
Het topstuk van de 'Cloisters' is het waaiergewelf, dat dateert uit de jaren 1350 tot 1390. Het was een nieuwe ontwikkeling van de Engelse loodrechte gotische architectuur, waarbij de panelen die de muren en ramen al bedekten, tot aan het plafond. Het wordt 'waaiergewelf' genoemd omdat het is gevormd uit holle kegels of 'waaiers', met decoratief maaswerk. De waaiers zouden in een werkplaats zijn gemaakt en vervolgens ter plekke stuk voor stuk in elkaar zijn gezet. Deze vorm van plafonds op deze schaal is voor het eerst uitgevonden en gebruikt in Gloucester.
Qua architectuur komt de cloisters sterk overeen met de 'Divinity School' in Oxford, die op de buitenkant van het drieluik is afgebeeld. Bert bezocht beide gebouwen in mei 2023.