Rubrieken
Bert Hermans
'Conclaaf'
Olieverf op doek
80 x 60 cm

Dit schilderij is een impressie van de kathedraal in Hull (Engeland) die Bert in mei 2023 heeft bezocht. In de kathedraal was een groepje dames in conclaaf.

De kathedraal van Hull, ook wel de Holy Trinity Church genoemd, is een goed bewaard gebleven middeleeuwse kerk met een enorm schip en een indrukwekkende gevel. Heel bijzonder in de kerk zijn de prachtige glas-in-lood-ramen. Op het schilderij is er een van te zien op de achtergrond. Hierop staan Bijbelse taferelen uitgebeeld en het zonlicht dat door de glas-in-lood-ruiten naar binnen valt, doet het interieur baden in een kleurrijk licht.

In 2017 kreeg de kerk de status van kathedraal en werd toen omgedoopt tot Hull Minster. Hull Minster is de parochiekerk van Kingston upon Hull in East Riding of Yorkshire, Engeland. Het is qua vloeroppervlak de grootste parochiekerk van Engeland. De kerk dateert uit ongeveer 1300 en algemeen wordt aangenomen dat de kerk het mooiste middeleeuwse metselwerk van het land heeft, met name in de zijbeuken.

In november 2014 werden plannen onthuld om de kerk opnieuw in te richten om zo een plaats te creëren voor uitvoeringen, tentoonstellingen en banketten, een bestemming voor bezoekers en een plek waar mensen in nood hulp kunnen vinden. Het doel is om een plek te creëren voor de hele gemeenschap, en een locatie die een drijvende kracht zal zijn in de heropbouw van de oude binnenstad van Hull. De transformatie, die in totaal £ 4,5 miljoen kostte, vindt vanaf 2016 in fasen plaats, de eerste was klaar voor de rol van Hull als Culturele Stad van het Vereningd Koninkrijk in 2017. De groep breiende dames in conclaaf, zoals die op het schilderij is te zien, past dan ook uitstekend bij de nieuwe functie van de kerk.