Rubrieken
Bert Hermans
Binnenpaneel midden 'Divinity Cloisters'
Olieverf op doek
60 x 40 cm

Dit schilderij toont het middenpaneel aan de binnenkant van een drieluik waarop twee gebouwen zijn te zien. Op dit schilderijen van de binnenzijde van het drieluik zien we de middengang van de 'Cloisters' behorend bij de kathedraal van Gloucester in Engeland.
Het klooster van de kathedraal van Gloucester behoort tot de belangrijkste middeleeuwse architectuur. Het beroemd om zijn opmerkelijke waaiergewelven. Deze fantasierijke nieuwe stijl werd hier in de 13e eeuw ontwikkeld en het huidige klooster werd in 1412 voltooid door abt Froucester.
De 'Cloisters' is de grote architectonische schat van de kathedraal van Gloucester. Ze vormde het hart van het leven van de monniken in Gloucester vanaf de jaren 1090 tot 1540. De monniken leefden, aten, baden en werkten rond de vier zijden van de kloostertuin.
Het topstuk van de 'Cloisters' is het waaiergewelf, dat dateert uit de jaren 1350 tot 1390. Het was een nieuwe ontwikkeling van de Engelse loodrechte gotische architectuur, waarbij de panelen die de muren en ramen al bedekten, tot aan het plafond. Het wordt 'waaiergewelf' genoemd omdat het is gevormd uit holle kegels of 'waaiers', met decoratief maaswerk. De waaiers zouden in een werkplaats zijn gemaakt en vervolgens ter plekke stuk voor stuk in elkaar zijn gezet. Deze vorm van plafonds op deze schaal is voor het eerst uitgevonden en gebruikt in Gloucester.
Tussen de schoonheid van de architectuur zijn enkele verborgen schatten te vinden: middeleeuwse spelen. In planken aan de muur en stoelen zijn deze spelen nog tereug te vinden in en bij de kloostergangen, zoals 'Nine Men's Morris'. Dat spel in in een van nissen op het middenpaneel van het schilderij op de muur terug te vinden.
Verder zijn op twee zijpanelen van het schilderij de portretten van koning Richard III afgebeeld. Richard III (ook Richard van Gloucester genoemd), die leefde van 1452 tot 1485 was koning van Engeland van 1483 tot 1485. Richard gaat de geschiedenis in als de wreedaard die de Engelse troon greep door het vermoorden van de twee jonge zonen van zijn overleden oudere broer Eduard IV. Richard III bezocht de Cloisters in 1483, en tijdens dit bezoek bood de stad Gloucester hem geld aan. Hij weigerde dat en verklaarde dat hij liever hun liefde zou hebben dan hun geld. Er is geen verslag van waar hij verbleef in Gloucester, maar het is mogelijk dat hij in het klooster verbleef en door deze kloostergangen liep op weg naar de abdijkerk.
Qua architectuur komt de 'Cloisters' sterk overeen met de 'Divinity School' in Oxford, die op de buitenkant van het drieluik is afgebeeld. Bert bezocht beide gebouwen in mei 2023.