Pictura Dordrecht

Expositie is afgelopen

Weefsel van Verhalen / Lyrische Abstractie 2

Tentoonstelling 23-03-2024 t/m 28-04-2024 > Dordrecht
Pictura Dordrecht Weefsel van Verhalen / Lyrische Abstractie 2
Mirjam Somers / Silent Sirens
Pictura Dordrecht Weefsel van Verhalen / Lyrische Abstractie 2 (2)
Marie Claire Gellings / Het huis van mijn herinneringen
Pictura Dordrecht Weefsel van Verhalen / Lyrische Abstractie 2 (3)
Jan Wagner / Vergankelijkheid
Pictura Dordrecht Weefsel van Verhalen / Lyrische Abstractie 2 (4)
Dina Vos / Geometrische tuin
Weefsel van Verhalen
Weefsel van Verhalen verbindt de schijnbare tegenstellingen tussen het werk van Mirjam Somers en Marie Claire Gellings. Op het eerste gezicht lijken de twee benaderingen van werk en expositie ver uit elkaar te liggen, maar als je de expositie onbevangen kan ontvangen merk je hoe niet alleen de afzonderlijke verhalen geweven zijn, maar ook hoe de beide werelden met elkaar verbonden worden.

Marie Claire Gellings / Het huis van mijn herinneringen
Verzamelde herinneringen, dat is het materiaal, het weefsel waar ik mee werk. Het weefgetouw waarop ik het maak ben ik, zijn mijn handen, de handen werken en wat komt eruit? Het patroon van mijn manier van kijken en ondergaan, de lagen in mijn werk, de lagen in wat ik zie, de lagen in textiel. In Weefsel van Verhalen dwaalt de bezoeker door mijn visuele geheugen. De gordijnen bepalen de route, de verspreide objecten vertellen de verhalen, de kijker maakt de verbindingen.

Mirjam Somers / Silent Sirens
300 tekeningen over mensen en andere dieren, gemaakt tijdens covid, vormen het uitgangspunt voor het project Silent Sirens. De zoektocht naar de verhalen achter deze tekeningen hebben geleid tot een installatie die voortdurend in ontwikkeling is en naast tekeningen uit maquettes, filmscenes en muziek bestaat. Deze installatie vormt de prelude van het meerjarige, omvangrijke filmproject Silent Sirens. In Weefsel van Verhalen toont Somers de nieuwste fase van haar zoektocht met o.a. een nieuwe filmscene ontwikkeld in samenwerking met muzikant Gerwin Luijendijk.

Silent Sirens wordt mede gefinancierd door CBK Rotterdam, Gemeente Rotterdam en Het Nederlands Filmfonds.

OPENING ZA 23 MAART / 16 UUR: openingswoord door Landa van Vliet

Lyrisch Abstractie 2
licht, warmte, oneindigheid, duisternis, koude, vergankelijkheid
De kunstenaars in deze tentoonstelling baseren zich in hun werk niet op de logica van de fysiek waarneembare werkelijkheid, maar op de gevoelservaring die daaraan wordt beleefd. Hierbij speelt de intuïtie een belangrijke rol, niet als iets irrationeels, maar als een gevoel dat is gebaseerd op jarenlange ervaring.

Dina Vos haalt inspiratie uit de natuur. Vanuit haar fascinatie voor vorm en ordening schept zij ruimte voor haar natuurervaring met tijd, herinnering en stilte.
Antoinette Kok vindt haar inspiratie in de muziek. Een op herinnering en ervaring gebaseerd vertrouwen geeft voeding aan ritmische, muzikale creaties.
Jan Wagners fascinatie ligt in de extra dimensie die de tijd aan de werkelijkheid verleent.
Het werk van Ron Gennisse vindt zijn oorsprong in het zoeken naar vrijheid en het al dan niet vinden daarvan.

OPENING ZA 23 MAART / 16 UUR: openingswoord door Theun Okkerse
Pictura Dordrecht Dordrecht

Pictura is een tentoonstellingsinstelling voor hedendaagse beeldende kunst. Het is een ontmoetingsplek voor een breed in kunst geïnteresseerd publiek, een podium voor (experimentele) cross-over projecten tussen diverse kunstdisciplines met ruimte voor debat over kunst, cultuur en maatschappij.

Pictura is opgericht in 1774 en daarmee de oudste kunstenaarsvereniging van Nederland. Nog steeds zijn er werkende- en kunstlievende leden verbonden aan Pictura. In het monumentale pand aan de Voorstraat in Dordrecht organiseert Pictura maandelijks tentoonstellingen en andere activiteiten.

Openingstijden

Wo 13.00-17.00 uur
Do 13.00-17.00 uur
Vrij 13.00-17.00 uur
Za 13.00-17.00 uur
Zo 13.00-17.00 uur

Contact

Pictura Dordrecht
Voorstraat 190-192
3311 ES Dordrecht
Nederland
Tel: 078-6149822

www.pictura.nl

13 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Pictura Dordrecht