De Firma | kunstcentrum Gouda

Expositie is afgelopen

Scratching the surface - Wim van Loon

Tentoonstelling 05-04-2023 t/m 30-04-2023 > Gouda
De Firma | kunstcentrum Gouda Scratching the surface - Wim van Loon
Lente versie 3, 65 x 124 cm
De Firma | kunstcentrum Gouda Scratching the surface - Wim van Loon (2)
Lux Surgit Aurea, versie 6
De Firma | kunstcentrum Gouda Scratching the surface - Wim van Loon (3)
Over licht versie 11, 45 x 127 cm
In de tentoonstelling ‘Scratching the Surface’ zijn kunstwerken van Wim van Loon te zien uit drie series waaraan hij heeft gewerkt tussen 2019 en nu: ‘Over Licht’, ‘Lux Ecce Surgit Aurea’ en ‘De Vormen van de Lente’.

Van Loon werkt graag in series, waarbij hij verschillende technieken en materialen combineert. Deze werkwijze biedt veel mogelijkheden om een ??onderwerp op verschillende manieren te benaderen. De tentoongestelde werken zijn een verkenning van de relatie tussen en de wisselwerking van vorm en ritme, kleur en verbeelding, de impact van licht. Uitgangspunt zijn de observaties van de kunstenaar, wat hij in het alledaagse om zich heen ziet. Deze tentoonstelling is een uitnodiging om zijn observaties, gevoelens en gedachten te delen. Want bij kunst, net als bij veel ander zaken, is nadrukkelijk een rol weggelegd voor de beschouwer.

In de tekeningen zijn verschillende technieken gebruikt, waarbij de basis grafisch is. Het begint met een serie afdrukken van loodgravures die later samengevoegd worden tot één beeld en bewerkt worden met pure pigmenten, inkt of pastels. Een enkele versie blijft onbewerkt.

In de serie 'On Light' onderzoekt Wim van Loon de wisselwerking tussen licht, kleur en vorm, de manier waarop ze elkaar versterken, de balans tussen beide elementen.
De serie ‘Lux Ecce Surgit Aurea’ is geïnspireerd door de titel van een gedicht van de 4e eeuwse romeinse dichter Aurelius Prudentius uit zijn boek Liber Cathemerion. In deze serie gaat het, naast de eerdergenoemde (beeld)aspecten, over de cyclus van nacht naar dag, van donker naar licht in figuurlijke zin.
‘De Vorm van de Lente’ is de nieuwste serie waaraan Wim van Loon werkt. Hierin staat het observeren meer centraal en zoekt hij naar verschillende vormen om zijn observaties te delen. Dit delen van observaties is een kernpunt van Van Loons kunstenaarschap.

Over de kunstenaar
Wim van Loon (1963) woont en werkt in Gouda. Hij is schilder, tekenaar en graficus en heeft een opleiding voor leraar kunstvakken gedaan. Verder heeft hij zich vooral zelfstandig ontwikkeld. Zijn kunst is grofweg in te delen in twee thema's: 'mensen' en ‘plaatsen/omgevingen'. 'Mensen' kunnen portretten zijn van individuen of groepen. Het kan gaan om een ??individu dat een persoon vertegenwoordigt, maar ook om wat hij 'het groepsindividu' noem. In ‘plaatsen/omgevingen' deelt hij grotendeels zijn observaties, zijn blik op wat hij om zich heen ziet, zijn fascinatie voor de ritmes, orde en chaos van de natuur en niet-natuurlijke omgevingen.
De Firma | kunstcentrum Gouda Gouda
Pand van De Firma | kunstcentrum Gouda
Foto: Bram Tackenberg

De Firma | kunstcentrum Gouda biedt een podium voor professionele kunst uit Gouda en omgeving, is een broedplaats voor talent en een ontmoetingsplek voor kunstenaars en publiek. Er zijn ongeveer 100 personen bij De Firma Van Drie aangesloten, meest professionele kunstenaars.

Het kunstcentrum heeft als doel hedendaagse kunst bij een zo’n groot mogelijk publiek onder de aandacht te brengen en doet dit o.a. door het organiseren van tentoonstellingen van hoge kwaliteit met veel ruimte voor experiment in de eigen expositieruimte van De Firma.

Kijk voor de actuele tentoonstellingsagenda op de site van De Firma | kunstcentrum Gouda

Openingstijden

Woensdag tot en met zondag, 12:00 - 17:00 uur.

Contact

De Firma | kunstcentrum Gouda
Achter de Kerk 13
2801 JX Gouda
Nederland
Tel: 0622479205


40 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar De Firma | kunstcentrum Gouda