De Firma | kunstcentrum Gouda

Expositie is afgelopen

LichtKunstGouda: Verlicht!

Tentoonstelling 14-12-2023 t/m 24-12-2023 > Gouda
De Firma | kunstcentrum Gouda LichtKunstGouda: Verlicht!
'ChromaStretch' - Nan Wang
De Firma | kunstcentrum Gouda LichtKunstGouda: Verlicht! (2)
Pelle Schilling - 'Wire'
De Firma | kunstcentrum Gouda LichtKunstGouda: Verlicht! (3)
'Flow' - Tamar Frank
De Firma | kunstcentrum Gouda LichtKunstGouda: Verlicht! (4)
'Verlichte tuin' - Bart Ensing
Na vier jaar afwezigheid is LichtKunstGouda weer terug met de 9e editie. LichtKunstGouda 2023 toont vernieuwende lichtkunstwerken en lichtinstallaties tegen de achtergrond van het historisch centrum van Gouda. Het thema is dit jaar ‘Verlicht!’. Wandel langs prachtige locaties rondom de Sint-Janskerk en waan je terug in de tijd van ‘verlichte’ denkers als Erasmus en Coornhert.

Verwonder je over vonkende gloeidraden, een sacrale halo, regenboogkleuren, een sprookjesachtig verlichte tuin, optische lichtcirkels, blauw verlicht water en dansende stralen die de ruimte verlichten en ritmisch aftasten als een echo. Ontdek ook de ‘verlichte’ gedachten bij deze kunstwerken.
Compact, sfeervol en uniek

Deze unieke lichttentoonstelling is te zien op verschillende binnen- en buitenlocaties op korte loopafstand van elkaar en is gratis te bezoeken. De werken zijn speciaal voor het thema van deze editie samengesteld door curator André Groeneveld. Veel van de lichtinstallaties van de deelnemende kunstenaars zijn vaak alleen te zien tijdens de grotere festivals, maar nu is hun werk twee weken lang te bewonderen in de compacte setting van de prachtige binnenstad van Gouda.

Het werk ‘Wire’ van Pelle Shilling bestaat uit een reusachtige gloeidraad waar letterlijk de vonken van af spatten en markeert de start van de lichtroute bij De Firma. In het Kantoor van Nu, een voormalig kerkgebouw, creëert lichtkunstenaar Jaap van den Elzen met zijn light-soundscape installatie ‘Echo’ een bijzondere dialoog tussen licht en geluid, gebaseerd op samples van kerkorgels, koren en gebeden. De geluiden reizen en stuiteren als het ware door de ruimte in een uniek samenspel met licht en donker. Daarnaast brengen verstilde werken als ‘Halo’ van Tamar Frank en de ‘Paradijselijk verlichte tuin’ van Bart Ensing een moment van bezinning en verwondering. Bekijk het volledige programma en alle deelnemende kunstwerken en locaties op de site. Mis het niet!

De route start vanaf De Firma | kunstcentrum Gouda en loopt verder langs Achter de kerk, Vroesentuin, Jeruzalemkapel, Peperstraat, Hoge en Lage Gouwe en eindigt bij de Kleiwegbrug. De locaties kunnen ook apart en in elke andere volgorde worden bezocht en kom gerust meerdere keren langs bij je favoriete werk!

Te zien: 14 t/m 24 december (ma-di gesloten) |Toegang gratis
Openinstijden: 17.00 - 21.00 uur. Tijdens Gouda bij Kaarslicht, 15 dec. 19.00 - 22.00 uur.
Informatie en programma: www.lichtkunstgouda.nl
Organisatie en adres: De Firma | kunstcentrum Gouda, Achter de kerk 13, 2801 JX Gouda
www.defirmagouda.nl
De Firma | kunstcentrum Gouda Gouda
Pand van De Firma | kunstcentrum Gouda
Foto: Bram Tackenberg

De Firma | kunstcentrum Gouda biedt een podium voor professionele kunst uit Gouda en omgeving, is een broedplaats voor talent en een ontmoetingsplek voor kunstenaars en publiek. Er zijn ongeveer 100 personen bij De Firma Van Drie aangesloten, meest professionele kunstenaars.

Het kunstcentrum heeft als doel hedendaagse kunst bij een zo’n groot mogelijk publiek onder de aandacht te brengen en doet dit o.a. door het organiseren van tentoonstellingen van hoge kwaliteit met veel ruimte voor experiment in de eigen expositieruimte van De Firma.

Kijk voor de actuele tentoonstellingsagenda op de site van De Firma | kunstcentrum Gouda

Openingstijden

Woensdag tot en met zondag, 12:00 - 17:00 uur.

Contact

De Firma | kunstcentrum Gouda
Achter de Kerk 13
2801 JX Gouda
Nederland
Tel: 0622479205


40 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar De Firma | kunstcentrum Gouda