Rubrieken
Bert Hermans
'Frankrijkerlaan 15'
Olieverf op doek
80 x 60 cm
(Verkocht)

Bert heeft dit schilderij gemaakt naar aanleiding van een trip naar het Groningse Zuidhorn. Het huis dat op het schilderij is afgebeeld is een zogeheten notariswoning. Op het schilderij zijn de eigenaresse van de woning en haar kleinkinderen afgebeeld. Op de achtergrond (rechts) is het flatgebouw te zien waar de eigenaresse vroeger in Rotterdam heeft gewoond.
Zuidhorn (Gronings: Zuudhörn) is een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Westerkwartier in de Nederlandse provincie Groningen. Zuidhorn telt 7.200 inwoners (1 januari 2021). De centrale as van het dorp wordt gevormd door de zandrug De Gast, waaraan eind 19e en begin 20e eeuw meerdere fraaie huizen verrezen en dat in 2007 werd aangewezen als beschermd dorpsgezicht.
Zuidhorn heeft ook een bewogen geschiedenis. Zo vond in 1731 in Zuidhorn een grote publiekelijke executie plaats van 22 mannen die zich zouden hebben bezondigd aan de 'goddeloze praktijk' van de 'sodomie/crimen nefandum' (homoseksuele activiteiten). Deze executie was onderdeel van een landelijke actiecampagne tegen 'ketterijen' en de heksenjacht op 'sodomieten'.