Rubrieken
Bert Hermans
'Samen verder'
Olieverf op doek
70 x 100 x 5 cm

Dit schilderij toont de trappenhal van station Blaak in Rotterdam. In deze trappenhal komen de trappen en roltrappen vanaf de perrons samen op een tussenplateau en vandaar gaat een centrale trap omhoog naar straatniveau.

Op het tussenplateau zijn twee figuren afgebeeld: Marten en Oopjen. Rembrandt heeft dit stel in 1634 geschilderd. In 2016 koopt Nederland samen met Frankrijk de schilderijen aan. Nederland koopt Marten voor 80 miljoen, Frankrijk koopt Oopjen voor hetzelfde bedrag. Het Rijksmuseum en het Louvre stellen vast dat de portretten wel altijd samen te zien zullen zijn.

De titel van het schilderij 'Samen verder' verwijst naar de geschiedenis van deze portretten. Immers in de overeenkomst tussen de Franse en Nederlandse regering werd onder meer bepaald dat het paar nooit gescheiden zou worden, nooit zou worden uitgeleend aan andere museale instellingen, en afwisselend in het Louvre en het Rijksmuseum te zien zouden zijn. Ze gaan dus samen verder. Sinds juni 2016 verhuisden ze van Frankrijk naar het Amsterdamse Rijksmuseum en werden opgehangen in de Nachtwachtzaal.

De titel van het schilderij verwijst ook naar de ingenieus gebouwde trappen van station Blaak die vanaf het tussenplateau het paar de mogelijkheid bieden om samen verder te gaan.