Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

4 generaties kunst. Collectie Carla van Riet

Tentoonstelling 09-05-2018 t/m 13-07-2018 > Amsterdam
Arti et Amicitiae 4 generaties kunst. Collectie Carla van Riet
De tentoonstelling in de sociëteit van Arti neemt de bezoeker met grote stappen mee door de kunst en toont een familiegeschiedenis. De hoofdpersoon is Carla van Riet, sinds 1978 kunstenaars lid van Arti.

Haar grootvader Gerrit Koppenhol (1878-1965) woonde en werkte in Den Haag. Hij schilderde landschappen en portretten. In Arti hangt een zelfportret en portretten van zijn vrouw J.W.M Koster en één van hun twee dochters.

Er zijn meerdere Koppenhollen in het Westland bekend als schilder. Het is een heel oude naam, rond 1100 is een Coppenol in de Zuidelijke Nederlanden getraceerd. In Antwerpen is een Coppenolstraat. “Coppenol” betekend steile afdaling in het landschap met bolvormige heuvelrug. Dat klopt de straat loopt af.
Eén dochter, Gerardina Koppenhol (1911-1992) bekwaamde zich in het tekenen van portretten. Zij volgde de Koninklijke Academie in Den Haag. Van haar zijn enkele portretten, pastels en zwart/wit tekeningen.
De andere dochter Hendrina (1907-1987) trouwde met R.B. van Riet en verhuisde naar Eindhoven. Zij kregen twee kinderen, in 1936 Redinar, een zoon en in 1940 werd Carla geboren.

Carla van Riet ging op 16-jarige leeftijd in Eindhoven naar de Academie voor Industriële Vormgeving, ontmoette er een studiegenoot en haar latere echtgenoot Ebri Verheijke. Zij trouwden in 1961 en verhuisden in 1970 naar Amsterdam. Daar werkte Ebri als art-director bij verschillende reclame bureaus. Later ging hij schilderen, pop-art stijl, en maakte lange series polaroids. Ze zijn in Arti te zien, registraties van surrealistische gebeurtenissen en komische zelfportretten. In 1974 scheidden de wegen van Carla en Ebri. Hij overleed in op 48-jarige leeftijd in 1987.

Carla en Ebri kregen twee dochters. Manon in 1963, zij is schrijver van gedichten en verhalen en in 1965 werd Daphne Verheijke geboren. Daphne heeft de Gerrit Rietveld Academie gevolgd. Haar schilderijen zijn kleurrijk en de abstracte landschappen roepen een romantische sfeer op. Het werkt vindt vooral zijn weg naar het buitenland, getuigen de regelmatige exposities in New York en Zwitserland.

Carla van Riet maakte wandkleden van restmaterialen. Van textiel werd het leer, tweedehands, oude zware jassen en zadeltassen. Na een abstract-erotische periode met monumentale werken, helaas te groot voor Arti, vervaardigt zij nu, met afgewogen kleurnuances, maskerachtige beelden. Bijna 150 jaar kunst is in deze verzameling samengebracht.

Harald Schole, curator

Afbeelding: Daphne Verheijke, detail uit The Search of the Garden of Eden

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Stuur een bericht naar "Arti et Amicitiae"