Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

Big Dada - Dadaïsme in tijden van Dataïsme

Tentoonstelling 21-10-2022 t/m 05-11-2022 > Amsterdam
Arti et Amicitiae Big Dada - Dadaïsme in tijden van Dataïsme
Big Opening: vrijdag 21 oktober van 20:00 tot 0:00 uur
Club DaDa: vrijdag 28 oktober 20:00 tot 0:00 uur
Big Other Bar, an evening of spectatorship and performance.
Gehost door Andoni Zamora & Levi van Gelder.
Museumnacht: zaterdag 5 november van 19:00 tot 2:00 uur – voor kaarten klik hier

Big DaDa is een kunstmanifestatie over de kracht van verbeelding in het digitale tijdperk, dadaïsme in tijden van dataïsme, oftewel de mens als kind, god en machine. Achttien kunstenaars prikkelen alle zintuigen in een energiek programma en speels parcours met installaties, video’s, performances, lezingen en workshops.

Big DaDa opent met een feestelijk programma op vrijdag 21 oktober, twee weken in aanloop naar de knallende slotavond tijdens Museumnacht op zaterdag 5 november.

Tentoonstelling: AKMAR, Anouk Kruithof, Mette Sterre, Splitter Splatter, Jeroen van Loon, Anton Shebetko, Valentina Gal, Casper de Jong, Saemundur Thor Helgason, Bram Ellens, Leon de Bruijne, Maaike Fransen.
Performances: Splitter Splatter, Sarjon Azouz, Allard Medema, Heidi Hörsturz, Joost Oomen, Maaike Fransen, Mette Sterre, AKMAR.
Workshops met: platform SETUP en RUBÉN S.A.N.C.H.É.Z
Curatoren concept en samenstelling: Arjen Lancel en Kim Nathalia
Samenstelling Club DaDa: Andoni Zamora & Levi van Gelder.

Nu we samensmelten met geavanceerde technologieën wordt de vraag wat het betekent om mens te zijn actueler dan ooit. Is er een grens aan het mens-zijn? En wat maakt ons mens? Is het onze ratio, ons idee van vrijheid, het besef van onze eindigheid, of het feit dat we verhalenvertellers zijn? Big DaDa reageert op de actualiteit, waarbij digitale cultuur en autonome verbeelding samensmelten tot een nieuwe beweging van grootschalige controle en spontane chaos. Het draait hierbij om de kracht van zowel data als DaDa, het verdedigingswapen. Beide verbinden de mens als maakbare machtige god en als irrationeel kind dat verlangt naar spontaniteit en gelooft in een ideale wereld.

Big DaDa neemt je mee naar een vervreemdende en overweldigende setting: beweeg mee met een vier uur durende rituele dans in de monumentale danszaal van Anouk Kruithof, een dancyclopedia bestaande uit duizenden online video’s. Wandel door een jungle van beeldschermen met verwelkende bloemen uit verschillende digitale tijden ontworpen door AKMAR. Word bekeken door gekooide robots van Bram Ellens en loslopende hybride wezens van Mette Sterre. Of volg de mysterieuze transformatie van een kunstenaar in de sci-fi film van Saemundur Thor Helgason. Verlies de verbinding met de werkelijkheid in de wereld van de knuffelbare subculturen van Valentina Gal. Of word juist geconfronteerd met de onzichtbare werkelijkheid in de woest gescheurde portretten van Anton Shebetko. Verwonder je om de fake news schandalen in de opgeblazen telefoons van Jeroen van Loon. Maak een ‘sorry not sorry’ excuusvideo in de booth van Casper de Jong. Activeer de stoelen-inpakmachine van Leon de Bruijne en creëer een spontaan sculptuur. Ontprikkel jezelf met ‘ministecken’ in de oneindige werk-in-uitvoering-actie van Maaike Fransen. Of laat je juist overprikkelen door de absurdistische voordracht van Joost Oomen, theatrale psy-fi monoloog van Sarjon Azouz, excentrieke band Splitter Splatter of explosieve act van mediakunstenaar Heidi Hörsturz op de opening of Museumnacht. Tussendoor spring je mee de fantasierijke konijnen-dansworkshop van RUBÉN S.A.N.C.H.É.Z of schrijf en zing je je eigen emotionele levenslied met een algoritme in de AI Smartlappenworkshop van platform SETUP.


Vrijdag 21 oktober Big Opening
20:00 – 23:00 uur
Performances: Mette Sterre, Maaike Fransen, AKMAR
21:00 uur – audiowandeling Allard Medema
22:00 uur – performance Sarjon Azouz
22:30 uur – interactieve dansperformance RUBÉN S.Á.N.C.H.E.Z.


Donderdag 27 oktober Rondleiding & AI-Smartlappen workshop
20:00 uur – rondleiding door curatoren
20:30 uur – AI-Smartlappenworkshop met aansluitend karaoke, bier en bitterballen.
Gehost door Platform SETUP. Neem je eigen laptop mee – aanmelden via arti@arti.nl (gratis)


Vrijdag 28 oktober Club DaDa
20:00 tot 0:00 uur – vrij toegankelijk
Big Other Bar, An evening of spectatorship and performance [Audience laughing]
Gehost door Andoni Zamora & Levi van Gelder.
Kunstenaars: Mehmet Suzgunn, Joost Koster, Mariana Jurado Rico, Davide Christelle-Sanvee en Rebecca Solari


Donderdag 3 november Artist talks
20:00-23:00 uur – vrij toegankelijk
20:00 uur – Introductie Big DaDa door curatoren
20:30 uur – Saemundur Thor Helgason over zijn film ‘MANTIS’ en de ‘Solar Plexus Pressure Belt™’
21:15 uur – Anouk Kruithof over haar onderzoek ‘Universal Tongue’, een dancyclopedia


Zaterdag 5 november -Museumnacht
Performances: RUBÉN S.Á.N.C.H.E.Z., Mette Sterre en Maaike Fransen
19:00 tot 2:00 uur – kaarten via website Museumnacht
20:00 uur – poëzie performance Joost Oomen
20:30 uur – audiodwaling Allard Medema
21:30 uur – muziektheater optreden Splitter Splatter
22:30 uur – audiovisuele performance Heidi Hörsturz


Tentoonstellingsduur: 22 oktober t/m 5 november 2022
Dinsdag t/m zondag van 12:00 tot 18:00 uur. Entree € 3,-, gratis voor studenten
Arti et Amicitiae
Rokin 112, Amsterdam.
www.arti.nl

Big DaDa is mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en Pictoright Fonds, Fonds 21, Het Amsterdamsche Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Contact

Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam
Nederland
Tel: 020-6245134

www.arti.nl

157 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Arti et Amicitiae