Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

Big Dada - Dadaïsme in tijden van dataïsme

Tentoonstelling 20-10-2023 t/m 04-11-2023 > Amsterdam
Arti et Amicitiae Big Dada - Dadaïsme in tijden van dataïsme
BIG DADA
Dadaïsme in tijden van Dataïsme
20 oktober t/m 4 november in Arti et Amicitiae
 
Een interdisciplinaire kunstmanifestatie met met een parcours van interactieve installaties, film, tentoonstelling, performances, soirées, talks, tours en workshops. Big DaDa opent met een feestelijk programma, Dada Soirée op vrijdag 20 oktober, twee weken in aanloop naar de knallende slotavond tijdens Museumnacht op zaterdag 4 november.


BIG DADAÏSTEN
Tentoonstelling: Richard Vijgen | Bambi van Balen | Floris Kaayk | Jun Ortega | Maaike Fransen | Pavel van Houten | Noa Jansma | Constant Dullaart | SETUP | Candy Cloud
Performances en acties: Maria Lepistö | Pavel van Houten | Candy Cloud | No Limits! Art Castle x Simomo Bouj | Maaike Fransen | Content y Contenido
Workshops en lezingen: Platform SETUP | Noa Jansma | Richard Vijgen | Bambi van Balen
Curatoren concept en samenstelling: Arjen Lancel en Kim Nathalia


Big DaDa toont dataïsme als een nieuwe ‘religie’ met de mens als kind en machine en Big DaDa als de profeet. Ofwel het monster, de meester en de messias met de schoonheid van het complexe als protest.

Big DaDa is het vervolg op de manifestatie over de kracht van de verbeelding in het huidige data-tijdperk. Met daarbij de priemende actuele vragen; Wat betekent het om mens te zijn nu we samensmelten met geavanceerde technologieën? Is er een grens aan het mens-zijn, en wat maakt ons mens? In de manifestatie draait het om de kracht van zowel data als DaDa; het verdedigingswapen. De tentoonstelling toont de fysieke vertaling van het matrix-denken en speelt met controle, paradoxale samenhang, onlogica en toeval. PROGRAMMA

Big Opening (DaDa Soirée): vrijdag 20 okt 20 – 23 uur
Exclusieve opening van Candy Cloud: het grensverleggende modellenbureau dat het podium geeft aan ‘muzes’ die nu nog te weinig in de media kunnen shinen.

Tentoonstelling: zaterdag 21 okt - 4 nov 12 - 18 uur 
Parallelle programmering door het gehele gebouw: straat, gevel, entree, hal, trappenhuis, 7 tentoonstellingszalen, sociëteitscafé en naastgelegen artspace.
Artist talks en gesprek: woensdag 25 okt 20 uur
Noa Jansma en Marissa Memelink (SETUP)

Try-out performance workshop: vrijdag 3 nov 16 uur
Howling workshop door Maria Lepistö met Jeroen Fransen
Artist talks: vrijdag 3 nov 20 uur
Richard Vijgen en Bambi van Balen

Club DaDa: vrijdag 27 okt 20.30 – 1 uur 
Anarchistische performance avond gehost door Rietveld-alumni en ‘artners’ Lucia Vives en Ingeborg Kraft Fermin als Content y Contenido.

Big DaDa Nacht: zaterdag 4 nov 19 – 2 uur 
Aanstekelijke performances, muzikale shows, straat acts en speedtalks tijdens de Museumnacht. Met een exclusief programma van No Limits! Art Castle x Simomo Bouj, het MINA RWINA-podium voor sappige gesprekken en onvervalst plezier. De Animal Sound Society van Maria Lepistö begeleidt een volle maan ‘howling’ workshop.


Het werk van de Big Dadaïsten is activistisch of geëngageerd maar kenmerkt zich tegelijkertijd door een ruimtelijke zintuiglijke ervaring. Hiervoor gebruiken zij mengvormen tussen beeldende kunst, performance, ontwerp, film, technologie, wetenschap, muziek en theater.

Richard Vijgen is een meester in het verbeelden van de poëtische esthetiek van onzichtbare data. Stuur deze data real time met je fysieke aanwezigheid. Volledig willekeurig is het live gegenereerde magische gebrabbel van Constant Dullaart. Dit experimentele radiostation laat de hersenen vrij op een nieuwe stemsynthese. Een andere blik op het ongrijpbare biedt de zwevende cloudmarkt van Noa Jansma. Liggend op het gras met de blik op de hemel wordt de bezoeker verleidt om een wolk aan te schaffen in haar virtuele webshop. Deze koloniale absurditeit wordt ook door SETUP vertaald in de onderzoeksruimte van ‘project DODO’, een tech-solutionistisch ontwerp dat de mens tot god zal verheffen. Bambi van Balen zet zich actief in tegen het systeem met een ‘barricade ballet’ van spiegelende kubus-wolken. Hen ontwerpt opblaasbare protest-sculpturen voor demonstraties die tegelijkertijd een kunstperformance zijn. Floris Kaayk gaat ook de strijd aan met een machtige orde in zijn nieuwe kunst game. De speler sluit zich aan bij een groep activisten die zelfgemaakte raketten bouwen om voor een onafhankelijk internet te strijden. Meeslepend wordt het in de reflecterende spiegelruimte van Jun Ortega. Werkelijkheid en fantasie komen samen in confronterende wezens die zich constant vermenigvuldigen en vervormen. Een verleidelijke en verontrustende cyberwereld. Pavel van Houten is een ware meester van het combineren van rituele handelingen, het nutteloze en data. Voor Big DaDa heeft hij een fysiek en mentaal oplaadstation ontworpen met een nieuwe eenheid (de visie genoemd) Ook de verbeeldingskracht van Maaike Fransen biedt een offline tegenwicht aan de overprikkeling in haar absurde eenpersoons universum. In het uitbundige universum van No Limits! Art Castle en Simomo Bouj worden de overeenkomsten en verschillen van controlfreaks, digibeten, whizzkids, warhoofden en fantasten gevierd. De fantasie komt verder tot leven op de roze wonderwolk Candy Cloud, een grensverleggend modellenbureau dat de spotlight zet op mensen die onderbelicht zijn in onze samenleving. In samenwerking met No Limits! Art Castle en Esdege – Reigersdaal. 


BIG DADA
20 oktober t/m 4 november 2023
Dinsdag - zondag van 12 - 18 uur. Entree € 3,-, gratis voor studenten
Het gehele publieksprogramma is gratis te bezoeken met uitzondering van de Big Dada Nacht op 4 november. Kaarten hiervoor zijn via Museumnacht Amsterdam verkrijgbaar. 

Notabene: Sinds twee jaar is er een strenger deurbeleid gekomen wat betreft het aantal bezoekers tijdens Museumnacht. Om alle betalende bezoekers wel binnen te kunnen laten en lange rijen te minimaliseren willen wij de leden ten zeerste aanraden om de Big DaDa kunstmanifestatie te bezoeken op een van andere fantastische events. Graag tot de opening, op vrijdag 20 oktober

Arti et Amicitiae
Rokin 112, Amsterdam.
www.arti.nl / www.bigdada.nl

vormgeving: Maaike Visser, roze Pannekoek in de flyer: Maaike Fransen
Big Dada is mede mogelijk gemaakt door:
AFK, Mondriaan Fonds, Fonds 21, Pictoright, MILK en Stimuleringsfonds

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Contact

Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam
Nederland
Tel: 020-6245134

www.arti.nl

179 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Arti et Amicitiae