Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

Life Potential

Tentoonstelling 18-03-2023 t/m 16-04-2023 > Amsterdam
Arti et Amicitiae Life Potential
Beeld: Marijn Brussaard, Undefined (still uit video), 2022
LIFE POTENTIAL
Opening:
Vrijdag 17 maart 2023 van 19.00 -22.00 uur
18 maart t/m 16 april 2023

Kunstenaars: Ersin Eken, Koes Staassen, Maria Klaassen-Andrianova, Marijn Brussaard, Mirjam Vreeswijk, Sjoerd Martens, Leon Stoffelen.

De groepstentoonstelling Life Potential biedt een podium aan zeven kunstenaars die in hun werk alternatieve toevluchtsoorden verbeelden. Lenend van een eindeloze stroom van beelden vol visuele clichés en ingesleten sociale patronen, creëren zij een ruimte die maakbaar en fluïde is. De kunstenaars kiezen een feminien of queer perspectief in hun zoektocht naar alternatieve manieren van kijken naar thema’s als archeologie, natuur, seks en identiteit. Queer betekent letterlijk ‘vreemd’ en staat voor een open, onconventionele benadering, vanuit het besef dat alles en iedereen zich bevindt in een staat van transformatie.
Er is een gedeelde belangstelling voor visuele clichés; zoals geposeerd naakt, , bloemetjesbehang en landschappen die lijken op bureaublad-achtergronden: utopische elementen en consumentenartikelen die een illusie van romantiek verkopen. Al deze elementen worden vervolgens in onverwachte verbanden samengebracht, opgeschud en toegeëigend. Het verschil tussen ‘echt’ en ‘nep’ wordt samen met alle andere sluitende definities losgelaten en spelenderwijs opgerekt. Tekeningen, schilderijen, video’s, installaties en performances vinden elkaar als mise-en-scène van een gelaagd landschap, vol met subtiele overschrijdingen van maatschappelijke grenzen en verwachtingen.

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Contact

Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam
Nederland
Tel: 020-6245134

www.arti.nl

182 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Arti et Amicitiae