Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

De zolderschatten van Arti

Tentoonstelling 22-10-2018 t/m 26-10-2018 > Amsterdam
Arti et Amicitiae De zolderschatten van Arti
Wees welkom op de opening van de tentoonstelling ‘De zolderschatten van Arti’ op maandag 22 oktober om 17:30 uur

In 1845 richtte Arti de Vereeniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten op. Het initiatief kwam van een aantal kunstliefhebbers om kunst laagdrempelig te maken voor het grote publiek door het aankopen van kunstwerken op tentoonstellingen in Arti.
Iedereen kon lid worden en de aangekochte werken werden jaarlijks verloot onder de leden. Verder gaf de Vereeniging ieder jaar een premieplaat uit, zoals een afdruk van een daarvoor speciaal gemaakte gravure, ets, houtsnede of litho die aan alle leden werd toegezonden. De laatste premieplaat werd in 1963 uitgegeven en betrof de ets ‘Landschap in Limburg’ van Hans van Dokkum.

Anno 2018 heeft Arti nog een aantal van deze bijzondere prenten van onder andere Salomon Garf , Jan Sluijters en Felicien Bobeldijk in het archief. Een week lang hangen ze aan de wanden van de sociëteit. De prenten zijn tevens te koop. De prijzen worden later bekend gemaakt. De opbrengst is bestemd voor de aankoop van vitrines.
Organisatie: Edu Braat en Antoinette Frijns, curator Harald Schole.
Vrij toegankelijk voor leden en niet-leden

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Stuur een bericht naar "Arti et Amicitiae"