Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

SPROUTS

Tentoonstelling 30-06-2021 t/m 20-07-2021 > Amsterdam
Arti et Amicitiae SPROUTS
Ontwerp: Katja Vercouteren
Kunstenaars: Kunstenaars: Alex Avgud, Karlijn van Beurden, Laura van Daalen, Maarten Fijan, Kim Gromoll, Su Melo, Pleun Moons, Søren Nelleman, Thom van Rijckevorsel, Tom van Veen, Roos Vogels, Marius van Zandwijk

Met de tentoonstelling Sprouts 2021 gaat in Arti et Amicitiae een nieuw Alumniprogramma start. In samenwerking met de Stichting Beeldende Kunst (SBK) is een selectie van jonge academieverlaters uitgenodigd voor de presentatie ‘Sprouts’ in de sociëteit. Arti biedt
hiermee pas afgestudeerde kunstenaars een podium én een lidmaatschap aan de Amsterdamse kunstenaarsvereniging.

De eerste Sprouts-tentoonstelling geeft een actueel beeld van de leefwereld van jonge kunstenaars. Er worden intieme perspectieven op het lichaam met ons gedeeld, we zien kunstenaars als onderzoekers van vorm en ruimte, humoristische kritieken op maatschappelijke verhoudingen, persoonlijke reacties op de digitaletechnieken en reflecties op het landschap en de natuur. De Sprouts, die over Nederland en Europa verspreid wonen en werken, mogen Arti de komende jaren als hun Amsterdamse thuishonk gaan beschouwen. Er worden alumni avonden georganiseerd met mogelijkheden tot lezingen, ontmoetingen en discussies en gelegenheid geboden tot exposeren.

De ervaring en kennis die bij leden kunstenaars, kunstlievende leden en bij medewerkers van Arti aanwezig is, wil Arti graag delen en de Sprouts zullen Arti verrassen met nieuwe ideeën. Voor de
komende vijf jaar krijgen zij een gereduceerd lidmaatschap aangeboden.

Arti staat bekend om het statige Berlage interieur en de grote Breitner, maar is ook een locatie waar jonge, uitdagende en kritische kunst alle ruimte krijgt.

Organisatie: De selectie van de tentoonstelling SPROUTS ligt in
handen van het SBK. Het alumniprogramma in Arti een samenwerking tussen Bülent Evren,
de voorzitter van de ballotagecommissie, zakelijk leider Johanna Somers en het SBK.
Curator: Harald Schole

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Contact

Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam
Nederland
Tel: 020-6245134

www.arti.nl

217 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Arti et Amicitiae