Arti et Amicitiae

Expositie is afgelopen

CHANGE - De collectie van Mathilde Fischer

Tentoonstelling 14-09-2021 t/m 29-09-2021 > Amsterdam
Arti et Amicitiae CHANGE - De collectie van Mathilde Fischer
Beeld: Errol Sawyer,' Paris, 1973. Photo: Pierre Ferron
CHANGE

'De Collectie van Mathilde Fischer, architect en kunstlievend lid, komt overeen met hoe ik zelf kunst zie. Het beslaat alle windstreken en kent duidelijke favorieten. Er zijn prachtige zwartwit foto’s uit diverse werelddelen van Errol Sawyer. Een kunstenaar die ik graag had ontmoet. In 1980 was haar eerste aankoop een litho van Toko Shinoda. Onder kenners één van de grote Japanse kunstenaars. ‘De Brug in Arles van Vincent van Gogh in The Gambia’ van Peter Klashorst behoort ook tot haar collectie. Van Thomas Koolhaas laat ze de pentekeningen 'Mona Lisa' en 'Twee Vleerhonden' zien. Deze zomer heeft pianiste Barbara van Haaften nog ‘Wolken in Domburg’ voor haar geschilderd. Het portret van haar moeder van Ruudt Wackers mocht hier niet ontbreken.

Voor Mathilde Fischer is de visie van de kunstenaar het allerbelangrijkst want ze houdt van uiteenlopende materialen en technieken. Haar collectie is toevallig ontstaan uit liefde voor kunst. Laat haar kunst je tot veranderingen inspireren!'

Curator Harald Schole

De tentoonstelling is te zien van maandag tot en met vrijdag van 12-17 uur (na 17 uur alleen voor leden) Reserveren kan ter plaatse of via de sociëteit ( 020-6245134, optie sociëteit, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 12 -22 uur)

Beeld: Errol Sawyer,' Paris, 1973. Photo: Pierre Ferron

Arti et Amicitiae, Latijn voor 'voor kunst en vriendschap', is 'een vereniging van beeldend kunstenaars en kunstlievende leden'. De vereniging is opgericht in 1839 en gevestigd in een monumentaal pand van H.P. Berlage aan het Rokin in Amsterdam.

organisatie
De non-profit vereniging Arti et Amicitiae streeft ernaar de beeldende kunst in algemene zin te bevorderen en daarbij de belangen van beeldend kunstenaars te behartigen. De vereniging telt ongeveer 1400 leden: rond de 568 kunstenaars en 837 kunstlievende leden.

leden
Arti et Amicitiae heeft door de jaren heen verschillende beroemde leden gehad, zoals de architect A.C. Bleijs en kunstenaars Jozef Israëls en August Allebé. De vereniging betrokken geweest bij de oprichting van onder andere De Vereniging tot Bevordering van Beeldende Kunsten, de Haagsche Kunstkring en Moderne Kunstkring.

activiteiten
De vereniging organiseert onder meer verschillende tentoonstellingen waarbij zowel werk van leden als niet-leden tentoongespreid wordt. Daarnaast heeft Arti een veelzijdig kunstbezit met werk van huidige en voormalige leden. De omvangrijke negentiende-eeuwse boekenverzameling van Arti is sinds 1992 ondergebracht in de bibliotheek van het Van Gogh Museum. Ook is de vereniging actief in het publiceren van kunstgerelateerde boeken, het eigen opinieblad De Nieuwe en sinds april 2004 De Artikrant.

Auteur: Lujzika Adema van Kooten

Openingstijden

Tentoonstellingszalen:
Dinsdag tot en met zondag van 12:00 -18:00 uur
Entree: € 3,- Uw toegangskaartje is tevens entreebewijs voor de sociëteit van Arti tijdens 12:00-18:00

Contact

Arti et Amicitiae
Rokin 112
1012 LB Amsterdam
Nederland
Tel: 020-6245134

www.arti.nl

27 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Arti et Amicitiae