Galerie SPW59

Expositie is afgelopen

Foto expositie "Tweeluik van Verval en Wederopbouw"

Tentoonstelling 10-09-2023 t/m 29-10-2023 > Haarlem
Galerie SPW59 Foto expositie Tweeluik van Verval en Wederopbouw
De Koepel en de Vest Haarlem

De fotoreportage van Jeannette Burink laat een spannend proces zien.
Anderhalf jaar heeft Jeannette de afbraak en de wederopbouw van de Koepel en de Vest kunnen volgen met haar fotocamera.

Sloop zien we doorgaans vanaf de buitenkant, maar nu krijgen we een inkijkje van binnenuit. Fases van gestuurd instorten en opruimen volgen elkaar op en onthullen verborgen delen van een gebouw. Geschiedenis wordt voelbaar of verdwijnt. Een blik in en op de Koepel en de Vest, zoals we deze nooit meer zullen zien.

Luik – Fort Chartreuse

Bijna achteloos lopen we voorbij aan vervallen huizen, gebouwen, fabrieksterreinen en verlaten schuurtjes. Een enkele keer valt ons iets op – slechts een fractie van een seconde, bijna onbewust. Ondertussen lopen we door.
Wat gebeurt er als je stil staat op zo’n moment? Als je het object in verval benadert en nieuwsgierig bekijkt. Voor mij was het een begin van een ontdekkingsreis.
De reis begint in het heden: de camera richt zich op een gebouw, een muur, een raam, naar binnen door een gat of een kapotte ruit. Ik zoom in op puin, ingestort meubilair, in onbruik geraakte machinerie, een loshangend plafond. Ik vraag me af wie er woonde of werkte en waarom er nu niemand meer is en er niemand meer naar omkijkt. De camera legt vraagtekens vast of een bekend en soms pijnlijk verleden.
Er is ook nieuw leven te zien. Algen creëren groentinten, schimmels breken hout af en roest geeft mooie kleuren en structuren tussen afbladderende verf. Verval is geen status quo, maar een mooi en spannend proces. Boeiend om te volgen; het roept verwondering op. Wat ik nu vastleg, is straks verdwenen, opgegaan in de volgende fase van het verval.
Tijdens deze expositie volg je mijn blik en mijn verwondering bij het ontdekken van de schoonheid in het verval. Voor mij is het een fascinerende reis. Verval is macaber, actief en soms wonderschoon.

Galerie SPW59 is elke zondag geopend van 13-17 uur.
Jeannette zal dan zelf aanwezig zijn om over haar foto's te vertellen'.
Andere dagen op afspraak 06 - 10526561
Galerie SPW59 Haarlem

Galerie SPW59, gelegen in het historische centrum van Haarlem, is ook een kleinschalige, lichte én sfeervolle lokatie voor een workshop, presentatie, vergaderen, of huiskamerconcert! Ook zéér geschikt als fotoshoot/film locatie. De ruimte van 70 m2 heeft de juiste mix van stoere, industriële uitstraling met strakke witte muren.
Ruimte voor max. 30 -40 personen (afhankelijk van aktiviteit).
Huur per dagdeel mogelijk, met gebruik van volledig ingerichte keuken en toilet. Beamer, wiffi en flipover en stalen sokkels beschikbaar. Goede verlichting en akoestiek.
Mail bij interesse voor de mogelijkheden.

Combinatie met een overnachting in de erachter gelegen B&B KenauSHome (2 persoons luxe kamer) behoort tot de mogelijkheid.

Het NS station Haarlem en het busstation liggen op 12 minuten lopen. Vanuit Amsterdam CS bent u met 15 minuten op NS Haarlem.
Vraag naar de mogelijkheden.

https://www.facebook.com/GalerieSPW59/ en https://www.instagram.com/galeriespw59/
https://www.facebook.com/Kenaushome/ en https://www.instagram.com/kenaushome/

Openingstijden

Bezichtiging op afspraak M: 06-13187587 of E: galerie.spw59@upcmail.nl.
Ook s'avonds en in de weekends mogelijk.

Stuur een bericht naar Galerie SPW59