Galerie SPW59

Expositie is afgelopen

Expositie Galerie SPW59 - Free Spirits

Tentoonstelling 22-03-2024 t/m 01-04-2024 > Haarlem
Galerie SPW59 Expositie Galerie SPW59 - Free Spirits
Galerie SPW59 Expositie Galerie SPW59 - Free Spirits (2)
Galerie SPW59 is verheugd het werk van 3 kunstenaars te presenteren.

Doris Pappenheim - marmeren beelden
De in Edam woonachtige beeldhouwster Doris Pappenheim begon pas na haar vijftigste met beeldhouwen. Sindsdien werkt ze enkele maanden van het jaar in het Italiaanse Pietrasanta, niet ver van de marmergroeven van Carrara. Zo heeft zij zich ontwikkeld tot een professioneel beeldhouwster en worden haar beelden wereldwijd tentoongesteld en verkocht.
Voor Doris is het een uitdaging en avontuur om uit hard marmer, zachte, vrouwelijke vormen te creëren. Zacht, zoals de huid of de plooien in een kledingstuk.
‘Beelden zijn om aan te raken’, zegt Doris.

Het maken van een marmeren beeld kost veel tijd en inspanning. Door het gebruik van een elektrische zaag en van een pneumatische hamer wordt het maken van een beeld enigszins verkort, maar de geheel handmatige afwerking is zeer tijdrovend en geeft het marmer de zachtheid en perfectie, waar zij naar streeft. Eerst wordt de vorm bewerkt met een smerillo (zacht soort steen, te vergelijken met puimsteen). Hierna wordt het beeld geschuurd van grof naar fijn, waarna soms nog een waslaag wordt aangebracht. De keuze van het marmer is mede bepalend voor het eindresultaat. Zo werkt Doris graag met marmer dat geaderd is of met gekleurde marmersoorten, zoals Giallo di Siena (allerlei geel tinten) en Rosa Portugallo (roze tinten).
https://www.marmeren-beelden.com/ en https://www.instagram.com/marmeren.beelden/


Marco Bakker - fotografie https://marcobakker.com/
Volgde van 1987 tot 1982 de MTS voor fotografie te Den Haag waar hij les had van o.a. de fotografen Frederick Linck en Ed van Wijk.
Hij is vanaf 1982 werkzaam als zelfstandig fotograaf, voornamelijk als portretfotograaf voor tijdschriften en uitgeverijen, tevens maakt hij vrij werk.
Tijdens de expositie ‘Free Spirits’ zal hij een selectie van dieren gerelateerde foto’s tonen.
Zijn betrokkenheid met dieren blijkt ondermeer uit het boek ‘An Ode to Winnie’ dat hij maakte met de Italiaanse dichter Gianni Menichetti waarin zij een hommage brengen aan de overleden schildpad van kunstenares Vali Myers ( 1930-2003 ). Het boek is ook te koop.

Het motto van de tentoonstelling is een citaat van Vali:
“Let it all be animal, my life and death, hard and clean like that, anything but human…….…a lot I care, me with my red heart in the dark earth and my tattooed feet following the animal ways.”

Marco is aangesloten bij fotoagentschap Lumenphoto.
In 2000 won hij de Zilveren Camera in de categorie portretten met een foto van collega Paul Huf.
https://marcobakker.com/ en https://www.instagram.com/marco_bakker_photographer/

Gígja Reynisdóttir - tekeningen op gedroogde bladeren https://www.gigjareynisdottir.com/
In het jaar 2000 behaalde ik mijn MFA in Video and Sound Installations aan het Sandberg Instituut te Amsterdam.
De laatste jaren bestaat mijn werk vooral uit cut-outs en objecten geknipt uit papier, metaal of plasticfolie én fijne potloodtekeningen op plantenbladeren.

Recentelijk ontwikkelde ik een techniek die het mij mogelijk maakt om plantenbladeren te ontkleuren, drogen en preserveren om ze daarna te kunnen gebruiken als materiaal om op te tekenen.

In mijn werk verweef ik mijn twee grootste inspiratiebronnen; de natuur en de condition humaine. Kenmerkend is de centrale rol van de mens in vorm en gedrag. Door toepassing van natuurlijke vormen en/of materialen weerspiegel ik actuele maatschappelijke thema’s die mij op dat moment bezighouden. Thema’s zoals intermenselijke relaties, vergankelijkheid, sociale cohesie en natuurbehoud zijn een terugkerende factor.
website: www.gigjareynisdottir.com en https://www.instagram.com/gigja_reynisdottir/

Galerie SPW59 is geopend op 22/23/24 & 29/30/31 maart (1e Paasdag) en 1 april (2e Paasdag) van 13-17 uur.
Doris, Marco en Gígja zijn zelf aanwezig om over hun werk te vertellen.
Andere dagen op afspraak 06-13187587

U bent van harte welkom!
Galerie SPW59 Haarlem

Galerie SPW59, gelegen in het historische centrum van Haarlem, is ook een kleinschalige, lichte én sfeervolle lokatie voor een workshop, presentatie, vergaderen, of huiskamerconcert! Ook zéér geschikt als fotoshoot/film locatie. De ruimte van 70 m2 heeft de juiste mix van stoere, industriële uitstraling met strakke witte muren.
Ruimte voor max. 30 -40 personen (afhankelijk van aktiviteit).
Huur per dagdeel mogelijk, met gebruik van volledig ingerichte keuken en toilet. Beamer, wiffi en flipover en stalen sokkels beschikbaar. Goede verlichting en akoestiek.
Mail bij interesse voor de mogelijkheden.

Combinatie met een overnachting in de erachter gelegen B&B KenauSHome (2 persoons luxe kamer) behoort tot de mogelijkheid.

Het NS station Haarlem en het busstation liggen op 12 minuten lopen. Vanuit Amsterdam CS bent u met 15 minuten op NS Haarlem.
Vraag naar de mogelijkheden.

https://www.facebook.com/GalerieSPW59/ en https://www.instagram.com/galeriespw59/
https://www.facebook.com/Kenaushome/ en https://www.instagram.com/kenaushome/

Openingstijden

Bezichtiging op afspraak M: 06-13187587 of E: galerie.spw59@upcmail.nl.
Ook s'avonds en in de weekends mogelijk.

Stuur een bericht naar Galerie SPW59