Portfolio rubrieken
Bert Hermans
‘Voorbijgaan'
Olieverf op doek
80 x 120 cm

Op dit schilderij van metrostation Blijdorp in Rotterdam heeft Bert twee mannen afgebeeld die een bedelaar voorbijgaan. Typerend voor deze tijd is dat ze beiden kennelijk alleen geïnteresseerd zijn in hun mobiele telefoon en geen oog hebben voor de Ander; de persoon op de vloer van het metrostation.

Bert laat zich bij zijn schilderijen vaak inspireren door de filosofie van Emmanuel Levinas (1906-1995). Volgens Levinas is de medemens niet slechts een ander persoon, maar verschijnt die als een vreemde ander. Om het overstijgende anders-zijn van de ander te benadrukken schrijft hij de Ander herhaaldelijk opzettelijk met een hoofdletter. De Ander is geen object waar ik gebruik van kan maken. Volgens Levinas verschijnt de Ander – hij spreekt van ‘het gelaat van de Ander’ – als ontoegankelijk schepsel dat een appèl doet op mijn verantwoordelijkheid.

Metrostation Blijdorp, dat hier is afgebeeld, werd op 16 augustus 2010 geopend. Het is een metrostation aan de metrolijn E van RandstadRail en Rotterdamse metro. Het station ligt in de gelijknamige Rotterdamse wijk Blijdorp, aan de Statenweg. Het ligt op een diepte van 18 meter onder straatniveau van de Statenweg en is hiermee het diepst gelegen metrostation in Rotterdam. De spiegeling in het plafond op het schilderij benadrukt deze diepte nog eens extra.
Het stationsontwerp van Maarten Struijs werd in 2011 bekroond met de Rotterdam Architectuur Prijs. De architect Maarten Struijs heeft alle stations voor RandstadRail in Rotterdam ontworpen. Voor station Blijdorp koos hij materialen als gepolijst natuursteen en geëmailleerd plaatstaal.
De reiziger kan de perrons bereiken via de gewone trap, de roltrap en de lift. Omdat het perron zo diep ligt, zijn er drie roltrappen nodig om naar beneden of naar boven te komen.