Portfolio rubrieken
Bert Hermans
Hora Est' (2021)
Olieverf op doek
80 x 60 cm

Dit schilderij toont het interieur van de Remonstrantse Kerk in Rotterdam ook bekend als Arminiuskerk. Dit is een kerkgebouw van de Remonstrantse gemeente, gebouwd in 1895-1897 in het centrum van Rotterdam. De kerk, het orgel en de consistorie zijn aangewezen als rijksmonument.
Geschiedenis
De Arminius kerk is genoemd naar het boegbeeld van de remonstranten de theoloog Jacob Hermansz. van Oudewater, ofwel Jacobus Arminius. De remonstranten scheidden zich in 1610 af van de Gereformeerde Kerk.
Vanaf voorjaar 1896 tot voorjaar 1897 werd de rest van de kerk voltooid. Op 23 mei 1897 werd de kerk feestelijk ingewijd en op 31 augustus 1898 werd het orgel in gebruik genomen.

Architectuur
De kerk is in overgangsarchitectuur met neoromaanse elementen ontworpen. Hij is opgetrokken in rode baksteen en decoratieve onderdelen van natuursteen.
Aan de noordgevel bevindt zich het orgel uit 1898 dat is gebouwd door de orgelbouwers Steenkuyl en Recourt. Hieronder de kansel met houtsnijwerk. De kerk wordt verlicht door glas-in-loodramen met gestileerd bloemmotief, ontworpen door de glasschilder L. de Contini.

HORA EST
De titel van het schilderij ‘Hora est’ (Latijn, letterlijk 'het is tijd') verwijst naar de uitroep waarmee de pedel tijdens een promotie te kennen geeft dat het tijd is om de plechtigheid te beëindigen. Bert (op het schilderij afgebeeld in de preekstoel) promoveerde in 1983 aan de universiteit in Nijmegen. In 1991 stond Bert op deze kansel om zijn toenmalige leidinggevende, prof. Mr. Wim van der Mijn een ‘liber amicorum’ ter gelegenheid van zijn afscheid aan de Erasmus universiteit uit te reiken. Van der Mijn zat ook in Bert’s promotiecommissie in Nijmegen. Op het schilderij is de promotiecommissie afgebeeld aan de rechterzijde op het balkon. Links op het balkon zit een pseudo-promotiecommissie waarin Bert ook zitting had tijdens het afscheid van zijn oud-collega Marleen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.