galerie DNA

Expositie is afgelopen

Kracht en kwetsbaarheid

Tentoonstelling 27-05-2022 t/m 03-07-2022 > Deventer
‘Kracht en Kwetsbaarheid’, een expositie met levensgrote mensfiguren bij galerie DNA

Oude, weerbarstige, grove linnen doeken zijn door Eline Achterhuis beschilderd met levensgrote mensfiguren. De Zwolse kunstenaar toont haar werken bij galerie DNA en zegt er het volgende over: “ze gaan over de ‘mens’. Ik ben omringd door ze en met ze verbonden. Ik kan niet zonder ze en soms ook niet met ze. Soms ben ik afhankelijk van ze en enkelen ook van mij’.
Eline Achterhuis exposeert afbeeldingen van individuen die je zomaar tegen zou kunnen komen.
Van nature hebben ze kenmerken en eigenschappen meegekregen, maar wie zijn ze? Eline beschrijft de 'mens' als volgt: "Als ik op straat om me heen kijk, zie ik ze zoals ze zijn? ‘Mens’ uit je omgeving. De imperfecte, emotievolle, stoere, mooie, kwetsbare, natuurlijke, ambitieuze, terughoudende, lieve, aanhankelijke, afwijzende, blije, boze, eenzame of onthande….. mens. In een tel vang ik een emotie op; in een houding een ambitie; in een uitstraling een verlangen; in een blik kwetsbaarheid en, gek genoeg, vaak meerdere aspecten tegelijk. ‘Mens’ dat interessanter is dan die op een geënsceneerd digitaal plaatje”.

Ze heeft geprobeerd de 'medemens' te vangen in deze geschilderde figuren: in een voorstelling, in kleur, in lijn en in (ontbrekende) vorm. Een (on)bekend mens die iets oproept, een herkenning, een gevoel, een bevestiging of een emotie, krachtig en kwetsbaar tegelijk. Een mens met iets waar je langer naar kan kijken en die voor iedere kijker een eigen beleving of herkenning is.
Het doek is onbewerkt grof linnen uit 1906, gemaakt in de 'verdwenen' Twentse thuisweverijen en textielfabrieken. Ook komt een deel uit grootmoeders kast, nog opgerold als uitzet-product of gebruikt als beddengoed voor in de bedstede. Voor het verstevigen van dit oude linnen gebruikt Eline o.a. harsproducten.

Galerie DNA hoopt dat u nieuwsgierig bent geworden naar deze bijzondere serie levensgrote mensfiguren die als een soort banners zijn opgehangen en waar je tussendoor kunt lopen. Beleef de kracht en kwetsbaarheid van de getoonde werken. Samen met de sculpturen van Noëlla Moen en Anneke Mensink vormen ze weer een mooi geheel!
Expositie: ‘kracht en kwetsbaarheid’
Periode: 27 mei t/m 3 juli 2022
galerie DNA, Golstraat 9 in Deventer, zie www.galeriedna.nl
OPEN: do. t/m za. 12.00 - 16.00 uur
galerie DNA Deventer
sfeerimpressie expositie Dorien Plaat met installatie van Anneke Mensink
galerie DNA Deventer (2)
Tekening Johannah de Vries met sculptuur Anneke Mensink
galerie DNA Deventer (3)
Kunstwerk van Anneke Mensink en schilderij van Margot Olde Loohuis
galerie DNA Deventer (4)
Noëlla Moen - The Light Within

Ontmoet de kunstenaars en hun kunst bij galerie DNA

Aan de Golstraat 9, in het historische hart van Deventer is in het voorjaar van 2020 een nieuwe galerie voor hedendaagse en eigenzinnige kunst geopend voor het publiek. Hier heeft beeldend kunstenaar (en nu ook galeriehouder Anneke Mensink) een lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan. In haar moderne galerie wordt permanent eigen ruimtelijk werk getoond samen met dat van haar vaste gastexposant. De kunstenaars van galerie DNA zijn ervan overtuigd dat kunst die mensen raakt, voortkomt uit het persoonlijke verhaal van de kunstenaar. Daarom zijn zij er trots op dat bezoekers van de galerie meestal één van de kunstenaars persoonlijk kan ontmoeten en soms aan het werk kan zien. De steeds veranderende etalages vormen een boeiende kijkplek en verleiden voorbijgangers om geheel vrijblijvend de exposities te bezoeken.

Galerie DNA laat ook wisselende gastexposanten uit verschillende beeldende disciplines exposeren. Het uitgangspunt bij het samenstellen van exposities is de originaliteit van het werk en de match met de vaste collectie ruimtelijk werk.

Openingstijden

donderdag t/m zaterdagmiddag en elke 1ste zondag van de maand 12.00 tot 16.00 uur.

Contact

galerie DNA
Golstraat 9
7411 BN Deventer
Nederland
Tel: 0630176113

www.galeriedna.nl

11 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar galerie DNA