galerie DNA

Expositie is afgelopen

Gelaagdheid

Tentoonstelling 31-08-2023 t/m 23-09-2023 > Deventer
galerie DNA Gelaagdheid
Marianne Breugelmans - Doopvont Kathedraal Salisbury
galerie DNA Gelaagdheid (2)
Marianne Breugelmans - Promenade de l'histoire
galerie DNA Gelaagdheid (3)
Susan Fifis
In de expositie ‘Gelaagdheid’ tonen twee Deventer kunstenaars hun werk

Ontdek de erwtenplantjes in klei en fragmenten van vergankelijke architectuur
Marianne Breugelmans, maker van foto-/acrylcollages en Susan Fifis, keramiste hebben voor de titel van deze expositie gekozen omdat ‘gelaagdheid’ kenmerkend is voor hun werk. Letterlijk: beiden bouwen laagje voor laagje hun kunstwerken op. Maar ook figuurlijk: de diepere laag en betekenis is niet altijd direct te zien; al kijkende valt er steeds meer te ontdekken!

Marianne Breugelmans maakt foto-/acrylcollages waarin zij fotodetails en materialen verwerkt met en in acrylverf. De combinatie van haar ervaring op het terrein van grafisch ontwerp, kunst, fotografie en interieurstyling zie je terug in haar manier van werken.
Fotofragmenten vormen in deze mixed mediavorm een concreet onderdeel van een kunstwerk. Als een afbeelding of foto haar interesse wekt, gaat zij daarmee aan de slag en krijgen sommige onderdelen een prominente plek in het werk. Deze plaatst zij in een compositie van beeld, textuur en kleur op een niet-realistische wijze, soms verkleind of vergroot. Zij wijkt met opzet af van de realiteit en speelt met het perspectief. Er ontstaat een mysterieus beeld. Soms vormen diverse kleine fragmenten een puzzel tot een nieuw geheel; soms brengt zij wat deelfragmenten aan om tot versterking van diepte te komen.

Architectuur, van de oudheid tot nu, is het favoriete onderwerp en haar grote inspiratiebron. De diverse vormen van wonen en leven, de wijze waarop o.a. kerken en woonhuizen gebouwd zijn, soms sober, soms overdadig, bieden veel manieren om te verwerken in kunst. Die grote diversiteit zorgt afwisselend voor eenvoud en veelvoud in fotofragmenten en kleuren. Vooral de sporen van het leven en de aantasting door tijd, de vergankelijkheid vindt zij boeiend. Dat zie je terug in de gelaagdheid van schilderen en kleurkeuze. Met spatels, rollers en sponzen wordt de verf vermengd tot een doorleefde tint.

Sinds 2000 exposeert zij met regelmaat in binnen en buitenland. In 2003/2004 heeft Marianne een jaar in het buitenland gewoond en gewerkt. Terug in Nederland was haar Home-Gallery/Atelier Arte-Aparte een ontmoetingsplek waar zij regelmatig diverse activiteiten en kunstontmoetingen organiseerde.

Susan Fifis is gefascineerd door de mogelijkheden van klei gecombineerd met andere natuurlijke materialen. De in Deventer geboren kunstenaar heeft lange tijd in het buitenland gewoond en gereisd. Herinneringen aan het landschap en kleuren van kleding of gebouwen zijn een inspiratiebron voor haar keramiek.

Susan laat zich vooral inspireren door de natuur in Nederland en door alles wat groeit en bloeit in haar eigen tuin.

Tijdens de expositie in galerie DNA ligt de nadruk op de verbinding van het natuurlijke materiaal klei met andere (natuurlijke) materialen. Er ontstaat hierdoor een bijzondere gelaagdheid.
Susan vertelde tijdens een bezoek aan haar atelier over de totstandkoming van een van haar vazen: ”Ik heb in een dikke kleiplaat allerlei soorten zaden gerold. Uit deze klei heb ik een vaas opgebouwd en deze langzaam laten drogen. Ondertussen kwamen de zaden uit. Het was leuk de groei van deze plantjes te volgen. Een vaas met maïs- en erwtenplantjes die uit de binnen- en buitenhuid van de klei groeien is zo mooi om te zien, dat ik dit vaker in mijn werk heb toegepast.

Tijdens deze expositie zijn ook de beelden van galeriehouder Anneke Mensink en vaste exposant Noëlla Moen te zien. Hun kunstwerken zijn zorgvuldig uitgekozen bij deze nieuwe expositie.

Expositie: ‘Gelaagdheid’
Periode: 31 augustus t/m 23 september 2023
galerie DNA, Golstraat 9 in Deventer, zie www.galeriedna.nl
galerie DNA Deventer
sfeerimpressie expositie Dorien Plaat met installatie van Anneke Mensink
galerie DNA Deventer (2)
Tekening Johannah de Vries met sculptuur Anneke Mensink
galerie DNA Deventer (3)
Kunstwerk van Anneke Mensink en schilderij van Margot Olde Loohuis
galerie DNA Deventer (4)
Noëlla Moen - The Light Within

Ontmoet de kunstenaars en hun kunst bij galerie DNA

Aan de Golstraat 9, in het historische hart van Deventer is in het voorjaar van 2020 een nieuwe galerie voor hedendaagse en eigenzinnige kunst geopend voor het publiek. Hier heeft beeldend kunstenaar (en nu ook galeriehouder Anneke Mensink) een lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan. In haar moderne galerie wordt permanent eigen ruimtelijk werk getoond samen met dat van haar vaste gastexposant. De kunstenaars van galerie DNA zijn ervan overtuigd dat kunst die mensen raakt, voortkomt uit het persoonlijke verhaal van de kunstenaar. Daarom zijn zij er trots op dat bezoekers van de galerie meestal één van de kunstenaars persoonlijk kan ontmoeten en soms aan het werk kan zien. De steeds veranderende etalages vormen een boeiende kijkplek en verleiden voorbijgangers om geheel vrijblijvend de exposities te bezoeken.

Galerie DNA laat ook wisselende gastexposanten uit verschillende beeldende disciplines exposeren. Het uitgangspunt bij het samenstellen van exposities is de originaliteit van het werk en de match met de vaste collectie ruimtelijk werk.

Openingstijden

donderdag t/m zaterdagmiddag en elke 1ste zondag van de maand 12.00 tot 16.00 uur.

Contact

galerie DNA
Golstraat 9
7411 BN Deventer
Nederland
Tel: 0630176113

www.galeriedna.nl

18 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar galerie DNA