Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'Illusie 2' (Markthal Rotterdam) (2018)
Olieverf op linnen
80 x 80 cm

Dit schilderij is momenteel in consignatie bij 'Free Art Service'. Zie: https://freeartservice.nl/kunstwerk/illusie2/

Dit schilderij is gemaakt naar aanleiding van een vroege avondwandeling van station Blaak naar de bibliotheek langs de Rotterdamse Markthal. In de glaswand van de Markthal was de schuintegenoverliggende flat aan de Hoogstraat zichtbaar. Het zonlicht spiegelde het flatgebouw in de Markthal en die spiegeling, met als achtergrond het plafond van de Markthal, vormde de inspiratie voor dit schilderij: 'Illusie 2'.

De Markthal in Rotterdam is een woon- en winkelgebouw met inpandige markthal. Het bevindt zich tussen de straten Dominee Jan Scharpstraat, Grotemarkt, Westnieuwland en Verlengde Nieuwstraat. De opening was op 1 oktober 2014 door koningin Máxima. De Markthal is nu al een icoon van Rotterdam en trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers. Naast een overdekte markt herbergt het gebouw 228 appartementen, 4600 m² winkelruimte, 1600 m² horeca en een parkeergarage voor meer dan duizend auto's.
De Markthal is ontworpen door architectenbureau MVRDV. Het grijze natuurstenen gebouw heeft een boogvorm als van een hoefijzer. Tussen de binnen- en buitenboog zijn de genoemde appartementen gebouwd. Het gebouw heeft aan beide kopse kanten een glazen gevel. De gelamineerde glaspanelen, waarvan de meeste vierkant en 148,5 centimeter breed zijn, zijn gehangen in een kabelnetgevel van 34 meter hoog en 42 meter breed, die daarmee de grootste van Europa is. Iedere gevel telt 26 verticale en 22 horizontale kabels.
De binnengevel van de Markthal is bekleed met een 11.000 m² (twee voetbalvelden) groot kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam, getiteld Hoorn des Overvloeds. Deze titel verwijst naar de Cornucopia, een hoorn uit de Griekse mythologie die overvloed en verzadiging symboliseert. Het kunstwerk toont sterk uitvergrote vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten. In 2014 ontstond internationale media-aandacht hiervoor. Sommige publicaties noemden het 'het grootste kunstwerk ter wereld' of 'de Sixtijnse Kapel van Rotterdam'.