Portfolio rubrieken
Bert Hermans
'Poortwachters'
Olieverf op doek
60 x 80 cm

Dit schilderij is geïnspireerd door een bezoek dat Bert in het najaar van 2017 heeft gebracht aan de Werelderfgoedlocatie Zollverein bij Essen in Duitsland. De twee 'poortwachters' zijn door Bert gezien tijdens zijn bezoek aan Wenen waar hij in de zomer van 2017 met 22 schilderijen een overzichtstentoonstelling had bij galerie Steiner.

Het industriële complex Zeche und Kokerei Zollverein, die in 2001 werd uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed, geldt als één van de meest indrukwekkende industriële monumenten ter wereld. Sinds de laatste ploeg in 1986 het werk heeft neergelegd, is de Zollverein veranderd in een plek voor kunst, cultuur en creativiteit, die jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers aantrekt. Hiermee wordt de structurele verandering in de metropool Ruhr op een unieke manier gesymboliseerd.

In de actieve industriële periode was de Zeche Zollverein de grootste steenkolenmijn ter wereld en de 'Kererei'-fabriek was qua grootte uniek voor Europa. Naast zijn buitengewone grootte is ook de architectuur van het Zollverein-complex zeer bijzonder - niet voor niets wordt de Zollverein ook wel de mooiste mijn ter wereld genoemd. De beroemde dubbele schachttoren is tegenwoordig het bekendste herkenningsteken van het Ruhrgebied en is een symbool voor de industriële cultuur van een hele regio.