WG Kunst

Laatste dag

Een vogel brak de stilte - Marit Dik

Tentoonstelling t/m 26-05-2024 > Amsterdam
WG Kunst Een vogel brak de stilte - Marit Dik
MARIT DIK - grote houtsnedes

met drukgrafiek van Thomas Siemon en Julienne Jattiot en teksten van Klaske Oenema

Marit Dik is beeldend kunstenaar. Afwisselend werkt zij aan schilderijen, grafiek en diorama’s. Terugkerend thema’s in haar werk zijn vrouwen en de natuur.

In deze expositie toont zij houtsnedes. In haar houtsnedes figureren uitsluitend vrouwen. Geen bestaande vrouwen maar vrouwen die ergens voor staan zoals in mythologische verhalen. Die verhalen gaven mensen een idee over de wereld, over de krachten in de natuur en hoe om te gaan met grote gebeurtenissen in het leven.
De vrouwen uit deze serie houtsnedes zijn door Dik zelf verzonnen. Via hen reflecteert zij op zaken als heimwee, oorlog, moederschap, getuigenis enzovoort. Centraal zet zij de “beschermvrouw” die onder haar mantel de kinderen laat schuilen.
In WG Kunst worden eind mei voor het eerst alle losse houtsnedes getoond, alsmede het grote werk Meebewegen. De laatste houtsnede Een vogel brak de stilte bestaat uit 22 werken met de hand in kleur gedrukt. De expositie is een vervolg op eerdere exposities in De Fabriek in Eindhoven en het Centraal Museum in Utrecht ( exposities van de Ogenbliksem-groep).

Een vogel brak de stilte is de laatste zin van een kort gedicht dat Dik schreef naar aanleiding van de houtsnedes die zij de afgelopen paar jaren heeft gemaakt.

ze hief haar hoofd op
en keek uit over het veld
de storm was gaan liggen
een vogel brak de stilte

Gastexposanten:
Thomas Siemon en Julienne Jattiot tonen grafiek. Thomas Siemon is eigenaar van drukwerkplaats “carpe plumbum” op de Spinnerei in Leipzig. Hij heeft de houtsnedes gedrukt.
Klaske Oenema is performance kunstenaar en schrijver. Zij reageert met tekst op de werken in de tentoonstelling.

Open: donderdag 23 t/m zondag 26 mei 2024, dagelijks van 13-17 uur
Opening: vrijdag 24 mei 17.00-19.00 met de tekstvoordracht van Klaske Oenema
WG Kunst Amsterdam

WG Kunst is een culturele instelling met ANBI status die tentoonstellingen organiseert en kunsteducatieve projecten op het gebied van hedendaagse beeldende kunst.

De doelstelling van WG Kunst is het opwekken en vergroten van belangstelling voor beeldende kunst door op laagdrempelige wijze een breed publiek actief in aanraking te brengen met kunst.

De toegang tot de tentoonstellingen is gratis.

Openingstijden

Gedurende tentoonstellingsperiodes is WG Kunst geopend dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur

Contact

WG Kunst
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 SP Amsterdam
Nederland
Tel: 020 6161515

www.wgkunst.nl

18 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Grafiek
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar WG Kunst