WG Kunst

Expositie is afgelopen

Speelse Ontmoetingen - Frans en Kilian de Jong

Tentoonstelling 01-03-2024 t/m 03-03-2024 > Amsterdam
WG Kunst Speelse Ontmoetingen - Frans en Kilian de Jong
Affiche Frans en Kilian de Jong
Het eerste weekend van maart 2024 vindt in WG Kunst de gezamenlijke presentatie plaats van het werk van Frans de Jong (1921-2010) en zijn kleinzoon Kilian de Jong. Een ontmoeting tussen twee generaties kunstenaars, eigenwijs en speels, die elkaar vinden in een fantasierijk absurdisme. Te zien zijn grafiek, drukkunst, ruimtelijk werk, foto’s en video.

Frans de Jong (1921-2010) werkte als drukker, typograaf en grafisch kunstenaar. In zijn werk
onderzocht hij de artistieke mogelijkheden van de drukpers. Hij gebruikte vooral typografisch
materiaal zoals letters, lijnen en ornamenten waaruit hij zijn prenten opbouwde. Deze speelse
aanpak combineerde hij met de sjabloontechniek, waarbij hij vormen uit een papieren vel sneed waarvan vervolgens met behulp van de inktrol een afdruk werk gemaakt. Hij staat bekend om zijn kleurrijke, speelse prenten waarin vaak ook een maatschappijkritische laag te ontwarren valt, zoals in zijn protestprent Het stadhuis staat op de Dam.

Kilian de Jong (1986) studeerde in 2016 af bij de opleiding Fine Arts aan de HKU. In zijn beeldend werk put hij inspiratie uit het dagelijkse leven: ‘Ik maak een wereld waarin ik leven geef aan dode objecten uit de natuur en het stadse leven. Dit doe ik onder andere door dode objecten te benaderen als personage.’ In zijn atelier in Maakgemeenschap De Hoop zet hij dit om in speelse, absurdistische en tragikomische beelden. Een steen, een paraplu of andere huishoudelijke objecten verschijnen als personages in zijn zelfgebouwde sets waarin de kunstenaar vaak ook zelf een rol speelt. In het werk van Kilian staat de vervreemding en vervorming van onze notie van alledaagsheid centraal, zowel in zijn installaties als in zijn foto- en filmopnames.

OPENING vrijdag 1 maart 2024 van 17.00-19.00
Openingswoord Thomas Gravemaker en Marloes Mekenkamp
Tentoonstellingsperiode vrijdag 1 t/m zondag 3 maart 2024
Openingstijden zaterdag 2 en zondag 3 maart 13.00-17.00
WG Kunst Amsterdam

WG Kunst is een culturele instelling met ANBI status die tentoonstellingen organiseert en kunsteducatieve projecten op het gebied van hedendaagse beeldende kunst.

De doelstelling van WG Kunst is het opwekken en vergroten van belangstelling voor beeldende kunst door op laagdrempelige wijze een breed publiek actief in aanraking te brengen met kunst.

De toegang tot de tentoonstellingen is gratis.

Openingstijden

Gedurende tentoonstellingsperiodes is WG Kunst geopend dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur

Contact

WG Kunst
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 SP Amsterdam
Nederland
Tel: 020 6161515

www.wgkunst.nl

9 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Grafiek
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar WG Kunst