WG Kunst

Expositie is afgelopen

(ver) BLOEMEN - Regis Gonçalves - schilderijen, assemblages en collages

Tentoonstelling 08-03-2019 t/m 10-03-2019 > Amsterdam
WG Kunst (ver) BLOEMEN - Regis Gonçalves - schilderijen, assemblages en collages
Régis Gonçalves (geboren in Brazilië) heeft een paar jaar in Afrika gewoond. Daar komt zonder twijfel zijn gewoonte vandaan om wegwerpmateriaal uit zijn directe omgeving te gebruiken voor zijn kunstwerken. Dit materiaal met een geschiedenis werkt inspirerend voor de inhoud: een devoot religieus plaatje van het Waterlooplein lokt de confrontatie met een deels onzichtbaar gemaakt pornobeeld uit.

In deze vierde tentoonstelling in WG Kunst, waarin Gonçalves nieuw werk laat zien, staan bloemen centraal. Geen traditionele bloemstilleven maar bloemen teruggebracht tot elementaire vormen, als contrast of lichtpunt. Als Gonçalves gebloemde stoffen gebruikt refereert hij aan de goedkope stoffen die in zijn geboorteland Brazilië vaak worden gebruikt om een positieve uitstraling te genereren. Bloemen betekent kleur en kleur staat voor vrolijkheid.

Gonçalves heeft de neiging zich te verbergen achter symbolen, kleuren, vormen en maskers. Hij laat de interpretatie van zijn werk graag aan de kijker over. Daar lijkt deze tentoonstelling verandering in aan te brengen, onder meer met een aantal (zelf)portretten: heel expressionistisch, maar de verbeelde (zwarte) mens schijnt er wel degelijk doorheen.

Sinds kort is Gonçalves behalve kunstenaar ook kok. Dat lijkt een vreemde combinatie, maar is het niet. Een goede kok brengt al improviserend allerlei ingrediënten bij elkaar. Hij geeft ze een ander leven. Hij maakt ze onmisbaar maar niet afzonderlijk te onderscheiden. Hij prikkelt de nieuwsgierigheid door één vinger te geven, maar niet zijn hele hand. De kunstenaar Gonçalves doet niet anders.

(vrij naar de tekst van Rob Perrée in het boek dat naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt)

Geopend vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 maart van 13.00-17.00
FINISSAGE programma 10 maart – RSVP regisaccra@hotmail.com

WG KUNST
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 SP Amsterdam
www.wgkunst.nl | 020 6161515 | wgkunst@wgkunst.nl
WG Kunst Amsterdam

WG Kunst is een culturele instelling met ANBI status die tentoonstellingen organiseert en kunsteducatieve projecten op het gebied van hedendaagse beeldende kunst.

De doelstelling van WG Kunst is het opwekken en vergroten van belangstelling voor beeldende kunst door op laagdrempelige wijze een breed publiek actief in aanraking te brengen met kunst.

De toegang tot de tentoonstellingen is gratis.

Openingstijden

Gedurende tentoonstellingsperiodes is WG Kunst geopend dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Grafiek
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar "WG Kunst"