Hedendaags Kunstkabinet

Expositie is afgelopen

'Affect' - Ron Ariëns

Tentoonstelling 07-01-2023 t/m 05-02-2023 > Den Bosch
Hedendaags Kunstkabinet 'Affect' - Ron Ariëns
Hedendaags Kunstkabinet 'Affect' - Ron Ariëns (2)
Hedendaags Kunstkabinet 'Affect' - Ron Ariëns (3)
Hedendaags Kunstkabinet 'Affect' - Ron Ariëns (4)
Het nieuwe jaar begint goed bij het Hedendaags Kunstkabinet met de expositie ‘Affect’ van kunstenaar Ron Ariëns.

Het werk van Ron gaat over het spanningsveld tussen wat ontstaat en wat hij creëert. Beelden die door geautomatiseerde of natuurkundige processen toevallig lijken te ontstaan fascineren hem. Vaak zijn ze het resultaat van experimenteren met een niet of moeilijk te controleren kracht of proces.
Doorlopend stelt hij zich de vragen: Kan ik het proces beïnvloeden? Voeg ik toe, verstoor ik, neem ik weg? Wat is de meerwaarde? Wat is het (nieuwe) verhaal? Regelmatig werkt Ron met een flatbedscanner. Hij verstoort het digitaliseringsproces door strooilicht toe te voegen of (tegen)bewegingen te maken. Daarna worden deze werken vaak nog handmatig met een grafische- of schildertechniek voltooid. Maar elektrisch speelgoed, een remspoor op een verkeersdrempel of een gasfornuis, is net zo goed aanleiding voor nieuw werk.

De apparaten, processen en constructies waar deze kunstenaar mee experimenteert kunnen beschouwd worden als metaforen voor ‘het leven’. Zoals Ron het formuleert: “Je leven loopt van 0 naar 100, van A naar Z, en er gebeurd van alles! Soms laat je het leven gaan, vloeien, wegsijpelen… Soms wil je ingrijpen, ombuigen of controleren. En wanneer wordt je verhaal beter, mooier? Als je het laat gaan? Is dat mooi genoeg? Of wil je het naar je hand zetten? En wordt het daar dan eigenlijk wel echt beter van?”

Met de expositie Affect laat Ron zien hoe hij afgelopen jaren zijn concept heeft verkend. De nadruk zal liggen op nieuw werk, maar om het verhaal goed te kunnen vertellen zullen er ook enkele eerdere werken te zien zijn.

De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 7 januari vanaf 15:30 uur.
Hierbij zal Toktek (Tom Verbruggen) de opening opluisteren met zijn soundscapes.

De finissage is op zondag 5 februari vanaf 15:30 uur.

De toegang is uiteraard gratis en u bent van harte welkom.

Verder is het Hedendaags Kunstkabinet geopend op elke zaterdag en zondag tussen 12:00 en 18:00 uur of op afspraak.
Hedendaags Kunstkabinet Den Bosch

Het Hedendaags Kunstkabinet bestaat sinds 30 april 2022 en is gestart uit idealisme en liefde voor de hedendaagse kunst.

We zien namelijk een groot verschil tussen wat er te zien is in de hedendaagse kunstmusea en de meeste galeries. Daarbij kiezen we met name voor kunstenaars voor wie het experiment hoog in het vaandel staat. Omdat dat in onze visie essentieel is en zo kunst zich onderscheidt van vakmanschap. We laten zien hoe zij grenzen blijven verleggen door gebruikmaking van een diversiteit aan media zoals fotografie, schilderkunst, beeldhouwkunst, film, installatie, geluid, performance en vooral cross-overs daartussen.

Om het grote gat op te vangen tussen groepsexposities en musea geven we kunstenaars, zowel startend als gevorderd, de gelegenheid een solo-expositie te organiseren die dan vijf weekenden te zien zal zijn. Dit doen we omdat het werk van een kunstenaar dan veel beter tot zijn recht komt dan bij groepsexposities. Over het algemeen is dat voor een zelfstandig kunstenaar te duur. Elke expositie opent en eindigt feestelijk met een opening en een afsluiting waarbij de kunstenaar ook aanwezig zal zijn om het werk toe te lichten. Hierbij zorgen we ervoor dat de kosten voor de kunstenaar laag blijven om zodoende een ideaal ??carrière-opbouwend platform te zijn.

We zien onszelf liever als een expositieruimte dan een galerie waarbij alle aandacht naar de kunstenaar en zijn werk gaat. Dat houdt in dat er niet altijd verkoopbaar werk is. Als er wel werk te koop is kan dat zijn vanaf een paar tientjes tot enkele duizenden Euro’s. Dat ligt dan geheel aan de aard van het werk en de kunstenaar.

We proberen heel laagdrempelig te blijven om zo zoveel mogelijk mensen van alle facetten van de hedendaagse kunst te kunnen laten genieten. Daarom is iedereen welkom om het werk te komen bewonderen.

Openingstijden

zaterdag 12:00 - 17:00 uur
zondag 12:00 - 17:00 uur
of op afspraak

Stuur een bericht naar Hedendaags Kunstkabinet