Hedendaags Kunstkabinet

Expositie is afgelopen

Anatomia (for that called body is a portion of soul) - Alexandra Fraser

Tentoonstelling 14-10-2023 t/m 12-11-2023 > Den Bosch
Hedendaags Kunstkabinet Anatomia (for that called body is a portion of soul) - Alexandra Fraser
Hedendaags Kunstkabinet Anatomia (for that called body is a portion of soul) - Alexandra Fraser (2)
Hedendaags Kunstkabinet Anatomia (for that called body is a portion of soul) - Alexandra Fraser (3)
Hedendaags Kunstkabinet Anatomia (for that called body is a portion of soul) - Alexandra Fraser (4)
Hedendaags Kunstkabinet Anatomia (for that called body is a portion of soul) - Alexandra Fraser (5)
multidisciplinaire kunstenaar geïnteresseerd in
belichaming, hedendaags feministisch onderzoek en virtuele ruimtes
verkennen door middel van
maken, spelen, optreden en meeslepende ervaring

Alexandra’s studio is in Antwerpen, België. Ze heeft haar werk in internationale solotentoonstellingen gepresenteerd en is te zien geweest in publicaties en groepstentoonstellingen in heel Europa. Haar studies omvatten een bachelordiploma in geesteswetenschappen, een basisdiploma aan de Bristol School of Art (VK) en een master in beeldende kunsten aan Sint Lucas, Antwerpen (BE). Ze werkt graag samen aan internationale en interdisciplinaire projecten, waaronder immersieve installaties, performance, community art-projecten en residenties. Ze verdiept haar artistieke praktijk door les te geven, te schrijven en actief deel te nemen aan de Belgische culturele sector.

Alexandra gebruikt een breed scala aan mediums om lichamelijkheid, vlees, seksualiteit en objectificatie te onderzoeken. Alexandra’s kunst is een viering van het lichaam als een plek van verzet en mogelijkheden. Ze gelooft dat kunst de kracht heeft om dominante narratieven uit te dagen en nieuwe manieren te creëren om onszelf en onze wereld te begrijpen. Haar werk weerspiegelt deze overtuiging door haar provocerende benadering van thema’s van cyberfeminisme en belichaming. Ze onderzoekt concepten van macht en sensualiteit die impliciet aanwezig zijn in de representaties van vrouwen. Ze zoekt en viert alternatieve middelen van belichaming.

Anatomia (for that called body is a portion of soul)

Een solotentoonstelling van Alexandra Fraser die de menselijke vorm verkent door een feministische lens, waarbij het idee van het abjecte wordt opgenomen en traditionele opvattingen over het lichaam worden uitgedaagd. Door middel van haar werk in verf, mixed-media tekeningen en beeldhouwkunst, ontleedt Fraser het lichaam en benadrukt de innerlijke werking en onderlinge verbondenheid ervan.
Afbeeldingen van anatomische votieven symboliseren de oude en spirituele relatie tussen lichaam, geest en ziel. Ze onderzoekt het idee van vrouwelijke kracht en legt verbanden tussen de vrouwelijke vorm en wat zowel natuurlijk als kunstmatig is.
Door haar praktijk nodigt Fraser ons uit om na te denken over de mysteries van de menselijke vorm. Door het lichaam als machine te verkennen, benadrukt ze de innerlijke werking en onderlinge verbondenheid van verschillende lichaamssystemen, waarmee ze de complexiteit van onze fysieke vorm viert.
Op basis van het concept van het abject probeert dit werk de grenzen te verleggen van wat in de samenleving als acceptabel en aantrekkelijk wordt beschouwd. Fraser onderzoekt de manieren waarop het lichaam zowel mooi als weerzinwekkend kan zijn, en hoe deze eigenschappen tegelijkertijd kunnen bestaan. Anatomia moedigt kijkers aan om na te denken over de complexe relaties tussen het lichaam, vrouwelijkheid en maatschappelijke normen.
Door de complexiteit en onderlinge verbondenheid van de menselijke vorm te benadrukken, maakt Frasers werk het mogelijk om een diversiteit aan lichamen te vieren en om maatschappelijke normen te doorbreken die beperkend en schadelijk kunnen zijn. In een cyberfeministische context kan deze terugwinning van anatomie als een feministische praktijk helpen om de doelstellingen van de beweging te bevorderen door de viering van alle lichamen aan te moedigen, ongeacht of ze vasthouden aan maatschappelijke verwachtingen of fysieke eigenschappen. Het kan ook helpen om een beter begrip te krijgen van de manieren waarop technologie de menselijke vorm doorkruist, en hoe het kan worden gebruikt om individuen in hun eigen lichaam te versterken.

Vernissage: zaterdag 14 oktober vanaf 15:30 uur.
Finissage: zondag 12 november vanaf 15:30 uur.

De toegang is uiteraard gratis en u bent van harte welkom.

Verder is het Hedendaags Kunstkabinet geopend op elke zaterdag en zondag tussen 12:00 en 17:00 uur of op afspraak.
Hedendaags Kunstkabinet Den Bosch

Het Hedendaags Kunstkabinet bestaat sinds 30 april 2022 en is gestart uit idealisme en liefde voor de hedendaagse kunst.

We zien namelijk een groot verschil tussen wat er te zien is in de hedendaagse kunstmusea en de meeste galeries. Daarbij kiezen we met name voor kunstenaars voor wie het experiment hoog in het vaandel staat. Omdat dat in onze visie essentieel is en zo kunst zich onderscheidt van vakmanschap. We laten zien hoe zij grenzen blijven verleggen door gebruikmaking van een diversiteit aan media zoals fotografie, schilderkunst, beeldhouwkunst, film, installatie, geluid, performance en vooral cross-overs daartussen.

Om het grote gat op te vangen tussen groepsexposities en musea geven we kunstenaars, zowel startend als gevorderd, de gelegenheid een solo-expositie te organiseren die dan vijf weekenden te zien zal zijn. Dit doen we omdat het werk van een kunstenaar dan veel beter tot zijn recht komt dan bij groepsexposities. Over het algemeen is dat voor een zelfstandig kunstenaar te duur. Elke expositie opent en eindigt feestelijk met een opening en een afsluiting waarbij de kunstenaar ook aanwezig zal zijn om het werk toe te lichten. Hierbij zorgen we ervoor dat de kosten voor de kunstenaar laag blijven om zodoende een ideaal ??carrière-opbouwend platform te zijn.

We zien onszelf liever als een expositieruimte dan een galerie waarbij alle aandacht naar de kunstenaar en zijn werk gaat. Dat houdt in dat er niet altijd verkoopbaar werk is. Als er wel werk te koop is kan dat zijn vanaf een paar tientjes tot enkele duizenden Euro’s. Dat ligt dan geheel aan de aard van het werk en de kunstenaar.

We proberen heel laagdrempelig te blijven om zo zoveel mogelijk mensen van alle facetten van de hedendaagse kunst te kunnen laten genieten. Daarom is iedereen welkom om het werk te komen bewonderen.

Openingstijden

zaterdag 12:00 - 17:00 uur
zondag 12:00 - 17:00 uur
of op afspraak

Stuur een bericht naar Hedendaags Kunstkabinet